StoryEditor

Druhý pilier bude opäť zarábať

28.06.2010, 00:00
Dôchodkové spoločnosti budú môcť investovať do akcií.

Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri začnú opäť zarábať. Sľuby stredopravých strán pred voľbami o tom, že sporenie si na dôchodok pomocou kapitalizačného piliera dostane znova zmysel, sa dostali na papier. "V rámci posilnenia stability dôchodkového systému odstránime deformácie, ktoré v druhom dôchodkovom pilieri spôsobila súčasná vládna koalícia,“ znie jedna z viacerých téz novej štvorkoalície. Prvým na rane by malo byť opatrenie, ktorým vláda Roberta Fica výrazne obmedzila dôchodkovým správcovským spoločnostiam možnosť investovať úspory ľudí do akcií. Kým tak v treťom pilieri, kde investovanie do akcií nemá obmedzenia, presiahol vlani priemerný výnos štyri percentá, druhý pilier nedokázal zarobiť v priemere viac ako 1,3 percenta. Kedy by však k zmene malo prísť, nie je ešte známe.

 


Koniec termínovaných účtov
Podľa podpredsedu SaS a najväčšieho kandidáta na nového ministra práce Jozefa Mihála hovoriť o konkrétnych krokoch je v súčasnosti predčasné. "Nepredbiehajme. Všetko bude záležať na tom, ako sa dohodneme.“ Podľa podpredsedu KDH Antona Marcinčina sa však určite zmení súčasný stav, keď úspory ľudí v druhom pilieri sú uložené na termínovaných bankových účtoch. "Toto chceme zmeniť. Druhý pilier nie je o termínovaných účtoch. Šetriť si v banke môže každý a systém potom nemusí ani existovať,“ reagoval Marcinčin. Podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna bol konkrétnejší. "Viem si predstaviť, že každý dôchodkový fond by mal iný investičný horizont. Konzervatívny by mohol aj zostať na polroku a pri rastovom fonde by som to i zrušil.“

Boli tri, teraz je jeden
Legislatíva, ktorá zabraňuje DSS-kám investovať do rizikových cenných papierov, platí už takmer rok. Kľúčový je takzvaný šesťmesačný investičný horizont, od ktorého sa odvíja odplata pre správcov, prípadne ich doplácanie vzniknutých strát na súkromných penzijných účtoch sporiteľov. V prípade totiž, že za hodnotené polročné obdobie DSS-ka vyrobí sporiteľovi stratu, musí ju doplatiť zo svojho. Naopak, ak peniaze zhodnotí, má nárok na odplatu z výnosu. Práve zavedením týchto garancií stratilo investovanie v druhom dôchodkovom pilieri zmysel, keďže z troch dôchodkových fondov - rastového, vyváženého, konzervatívneho - sa stal jeden extrakonzervatívny. Investovať do akcií, ktoré sú z krátkodobého hľadiska málo čitateľné a z toho dlhodobého majú najväčšiu šancu ľuďom zarobiť, sa tak dnes vôbec neoplatí. "Je dôležité, aby sa opäť oplatilo investovať do akcií a iných rizikovejších cenných papierov. Ak to nová vláda zavedie, bude to pozitívna zmena,“ povedal šéf Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Peter Goliaš.

DSS-ky súhlasia
Koaličný štvorlístok SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd chce do systému zaviesť aj "staronovinku“, teda povinnosť sporiť si v druhom pilieri pre mladých. V súčasnosti je vstup do systému na ich rozhodnutí, pričom definitívu musia urobiť do troch mesiacov od nástupu do prvého zamestnania. "Považujeme tieto pripravované opatrenia v systéme za pozitívne. Budeme radi, ak budeme môcť zmeny v druhom pilieri s novou vládou konzultovať,“ povedal podpredseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Viktor Kouřil.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:22