StoryEditor

Slovensko ohrozuje stratená generácia

09.02.2010, 23:00
Absolventov škôl nikto nechce zamestnať. Na úradoch práce čaká na príležitosť skoro dvakrát viac mladých ako pred krízou. Koncom vlaňajška ich evidovali vyše 29-tisíc, prevažne tých so strednou školou.

 

Takú "mizériu“ zažili školáci naposledy pred šiestimi rokmi. V zahraničí nazvali mladých ľudí s takouto perspektívou "stratená generácia.

 

Dobrá práca nie je
"V tomto období neevidujeme žiadnu ponuku, ktorá by bola vhodná pre absolventa. Ak sa aj firmy rozhodnú vytvoriť pracovné miesto, chcú ľudí s praxou,“ opisuje situáciu manažérka personálnej agentúry Synergie Martina Klubicová.

Úrady práce hlásia okolo 2 500 voľných miest vhodných pre absolventov, o niečo nižšie číslo má v ponuke aj pracovný portál profesia.sk. Ide hlavne o miesta obchodných zástupcov a administratívnych pracovníkov.

Vládna pomoc s.r.o.
Mladým nezamestnaným chcela pomôcť aj vláda. Takzvaná absolventská prax čiastočne zamestnala vyše pätinu uchádzačov. Avšak len na pol roka. "Čím neskôr si človek nájde skutočnú prácu, tým horšie. Absolventská prax je však lepšia, ako sedieť doma,“ prízvukuje Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

S predlžujúcou sa dobou bez práce dochádza k znižovaniu vlastnej hodnoty, upozorňuje Monika Martinková zo spoločnosti Trenkwalder. " A naopak, rastie pocit podceňovania sa.“

"Žobračenky" v zahraničí
Ani "ísť von“ už nie je východiskom. "Hľadám prácu už od júna minulého roka. Agentúra mi ponúkla pozíciu au pair v Holandsku za 400 eur mesačne,“ hovorí čitateľka HN Gabriela zo Žiaru nad Hronom. Oveľa lepšie na tom nie sú ani pozície v hotelierstve. Na Cypre či v Grécku môžete rátať s 500 až 600 eurami.

Napriek tomu sú agentúry plné, absolventom už stačí aj práca v továrni.

Prečítajte si aj:
Mladí končia školu na úradoch práce

V lete skončil vysokú školu, počas prázdnin brigádoval, pretože si prácu nenašiel, a dúfal, že v septembri sa situácia zmení. To sa však nestalo. Skutočné zamestnanie na trvalý pracovný pomer si našiel až koncom roka. „Pracujem ako obchodný zástupca. Nebolo si z čoho veľmi vyberať,“ hovorí vyštudovaný ekonóm Peter. Aj keď si začiatky kariéry predstavoval inak, aspoň nejako začal. Väčšina absolventov už také šťastie nemala.

Nástupné mzdy nerastú

Počet spoločností, ktoré svojim zamestnancom zvyšujú po uplynutí skúšobnej lehoty nástupnú mzdu, od roku 2006 klesá. „Čoraz menej firiem zvyšuje nástupnú mzdu a percento zvýšenia sa taktiež znížilo približne o 10 percent,“ informuje Branislav Hunčík z PricewaterhouseCoopers. O 4,2 percenta poklesla aj priemerná suma, o ktorú sa nástupný plat zvyšuje. Vyplýva to z platového prieskumu PayWell spoločnosti PricewaterhouseCoopers.

Slovákom v zahraničí stačí už aj „žobračenka“

Bublina rýchleho zárobku za hranicami Slovenska praskla. Napriek tomu, že naše agentúry stále ponúkajú voľné pracovné miesta, ich ohodnotenie v niektorých prípadoch pripomína almužnu. „Hľadám prácu už od júna minulého roka. Agentúra mi ponúkla pozíciu au pair v Holandsku za 400 eur mesačne,“ hovorí čitateľka HN Gabriela zo Žiaru nad Hronom. Ponuku odmietla, stovky Slovákov však tak neurobili.

01 - Modified: 2003-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezaujímavá vec verejná 02 - Modified: 2003-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holubičie povahy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:19