StoryEditor

Nová vláda plánuje revolúciu. V odvodoch

23.07.2010, 00:00
Dostávať v čase choroby "nemocenskú" či v prípade straty práce dávku v nezamestnanosti už čoskoro zrejme nebude automatické. Ministerstvo práce totiž uvažuje nad revolučnou zmenou v systéme odvodov.

Nemocenské poistenie ako aj poistenie v nezamestnanosti má byť dobrovoľné, nie povinné ako doteraz. Podľa ministra práce Jozefa Mihála má isť o prípravy na zavedenie odvodového bonusu. S návrhom sa počíta aj v programovom vyhlásení vlády. Kedy príde k zmene sa zatiaľ nevie.

 


Problém pre Sociálnu poisťovňu
"Každý krok v tejto oblasti je pozitívnym krokom,“ povedal podopredseda KDH Anton Marcinčin. Zamestnanec v prípade, že by si prestal platiť tieto poistenia, by usporil mesačne 17,40 eura, živnostník 14 eur. Špekulácie nad vyšším príjmom o pár eur mesačne sa však nemusia vyplatiť. Napríklad pri strate práce by "neplatič“ nemal nárok na dávku v nezamestnanosti. "Ak by prišla ďalšia kríza s vysokou nezamestnanosťou, znamenalo by to veľký sociálny problém. Vláda by to musela riešiť tak či tak,“ upozorňuje šéf INEKO Peter Goliaš. Zmena podľa neho však spôsobí ešte väčšie problémy v Sociálnej poisťovni, keďže z týchto dvoch poistení sa vyplácajú v súčasnosti aj starobné dôchodky.

Zdržanlivé poisťovne
Podľa poslanca SDKÚ-DS Ivana Štefanca by riešenia mohli podnietiť vznik nových poistných produktov na poli komerčných poisťovní. Či by však tie mali o takéto produkty v budúcnosti záujem, nie je jasné. "AXA na Slovensku v súčasnosti neplánuje zaradiť do svojho portfólia poistenie v nezamestnanosti,“ reagovala hovorkyňa životnej poisťovne Jana Tarčáková. Súkromné zdravotné poisťovne sa k téme zatiaľ vyjadrovať nechcú.

 

 

01 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teleflex pripravuje rozšírenie výroby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:21