StoryEditor

Prsia som ešte nikdy nepoisťoval

16.01.2011, 23:00

Malí chlapci najčastejšie chcú byť smetiarmi alebo kozmonautmi. Marek Jankovič však v mladosti žiadnu predstavu o svojom budúcom zamestnaní nemal. A rozhodne nie, že raz bude šéfom najväčšej slovenskej poisťovne. "Rozhodol som sa študovať technickú kybernetiku, čo znelo veľmi zaujímavo. Po škole som dostal ponuku pracovať pre štátnu poisťovňu, ktorá bola dlho jediným hráčom na našom trhu," hovorí. Za dve desaťročia sa vypracoval najvyššie, kam to v slovenskom poisťovníctve ide. Od minulého roka je predsedom Predstavenstva Allianz -- Slovenskej poisťovne. Aký je jeho recept na úspech? "Vyžaduje si to čas a ten neoklamete. Môžete byť úspešní a aj slušne zarobiť, ale musíte tvrdo pracovať. Zlatá stredná cesta -- robiť len trochu a mať sa dobre, nefunguje. Aspoň ja osobne som veľa takýchto prípadov nevidel," hovorí.

Exotika? U nás nie
Za ten čas, čo je v biznise, sa toho veľa zmenilo. Trh jedného hráča sa postupne premenil na veľmi silné konkurenčné prostredie. "Málokto si to dnes pamätá, ale boli sme akcionárom našej prvej konkurenčnej poisťovne," hovorí dnes s tým, že monopol bola určite príjemná situácia, ale teraz sú výzvy ešte zaujímavejšie. "Ľudia pritom v tom čase považovali poistenie za dôležitejšie ako dnes. Vývoj však ide svojou cestou, a našou úlohou je vyrovnať sa s tým," hovorí Jankovič. Aj on osobne je vzorný klient. "Mám životné poistenie, poistku domácnosti, keď niekam idem, kupujem si cestovné poistenie," hovorí. Menej tradičným poistkám na chuť neprišiel, aj keď sa s nimi, samozrejme, stretol. "Kedysi sme poisťovali hercov a zvieratá pri nakrúcaní jednej rozprávky. Z môjho pohľadu je výroba filmu rovnaký projekt ako trebárs stavba mosta, len podmienky zabezpečenia môžu byť trošku iné. Poistiť sa dá skoro všetko, a niekedy je to len otázka ceny. Móda, že si hviezdy dávajú poisťovať hlas, prsia či nohy, k nám však nedorazila, na takéto poistky sa u nás pýtajú len médiá," hovorí Jankovič.

Jediné, čo ho na jeho biznise trochu mrzí je, že ľudia niekedy nerozumejú ich produktom. "Zmluvy, kde musíme zohľadniť desiatky možných rizík, sa nedajú urobiť na pár riadkov. Je potrebné si ich poriadne prečítať, aby klienti mali jasnú znalosť o tom, čo je vlastne náš produkt," hovorí. Riešením by podľa neho bolo finančné vzdelávanie na školách. "Ľudia by mali pochopiť základnú finančnú matematiku, lebo sa s ňou stretávajú nielen v poisťovniach, ale prakticky po celý život," vysvetľuje.

Výzvy v teple
Marek Jankovič dosiahol vo svojom biznise už prakticky všetko. "Pokiaľ by som chcel zostať v biznise a ďalej rásť, asi by som sa mal presunúť do iného regiónu. V rámci východnej Európy trhy fungujú celkom podobne, ale nemusia tak fungovať v Ázii či Latinskej Amerike," hovorí. Na otázku, kde by si vedel predstaviť svoje ďalšie pôsobenie o pár rokov, odpovedá: "Zaujímavá by pre mňa bola napríklad Austrália s anglosaským biznisovým modelom alebo pôsobenie v juhovýchodnej Ázii, kde stále pretrvávajú iné názory na riadenie a štýl manažmentu."

Ako so smiechom priznáva, svoje pôsobenie za hranicami si vie predstaviť aj v spojení so životom v krajine, kde je aj v zime teplo. "Mám dobrého kamaráta z Grécka, ktorý raz prišiel k nám na návštevu v zime do typického zimného šedivého počasia. Po dvoch dňoch sa ma spýtal, či sa tu niečo hrozné nestalo, lebo sa tu nikto neusmieva. Zanalyzovali sme to, že pravdepodobne ide o vplyv slnka na ľudí," hovorí. Aj Jankovič veľmi rád cestuje, či už s partiou kamarátov alebo s rodinou. "Mám rád slnečnejšie krajiny, kde sa ľudia viac usmievajú a sú v pohode. Čo možno prináša ekonomické problémy, ale za tie dva týždne na dovolenke sa to tam dá zvládnuť," smeje sa. Dokonca sa nebráni ani trošku exotickejšiemu dôchodku. "Od jari do jesene je na Slovensku veľmi pekne. Ale viem si predstaviť, že by som na zimu vyrazil niekam, kde je teplejšie."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:25