StoryEditor

Ohlásenému šetreniu pravice chýba sila

24.06.2010, 00:00
Miliardovú "sekeru", ktorú vo verejných financiách vytvorila vláda Roberta Fica, zatiaľ "neskrotí" ani prichádzajúci kabinet Ivety Radičovej.

Ten včera síce zverejnil svoje programové tézy, nie však návrhy, ktoré by zachránili tohtoročný štátny rozpočet. Ten zrejme skončí s deficitom na úrovni sedem percent HDP pre slabý výber daní. Pri takomto "dedičstve“ sa už podľa viacerých poslancov novej koalície veľa šetriť nedá. "Budeme musieť byť veľmi citliví. Najskôr treba urobiť inventúru verejných financií a až potom sa rozhodnúť o šetrení,“ povedal podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna.
 

Radšej dávky ako diaľnice
"Ocenil by som, keby tézy mohli byť konkrétnejšie a obsiahlejšie, hlavne v oblasti úspor vo výdavkoch,“ poznamenal analytik INESS Radovan Ďurana. Július Brocka z KDH tvrdí, že nápady majú, no zatiaľ sú tajné. "Vieme si predstaviť, ale nebudem to zatiaľ konkretizovať.“

Programové tézy novej vlády sa zameriavajú skôr na kroky, ktoré prinesú úsporu v dlhodobom horizonte. Napríklad ústavný zákon, ktorý stanoví hranicu štátneho dlhu, či reforma daní a odvodov. Takisto spomína zmenu financovania cirkví či prísnejšie pravidlá hospodárenia samospráv, ktoré majú zabrániť zadlžovaniu.
 

Na čom sa dá šetriť
Podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho sa však dá šetriť aj tento rok, a to najmä na investičných výdavkoch. Skôr ako na sociálnych dávkach či platoch by na štátnych zákazkách šetril aj Ivan Švejna.

Veľkú investíciu pripravujú napríklad Železnice Slovenskej republiky. V týchto dňoch prideľujú zákazku na modernizáciu železničných tratí pri Trenčíne. Zákazka má hodnotu zhruba 200 miliónov eur, čo je približne aj suma, ktorá chýba Sociálnej poisťovni na vyplácanie dôchodkov. Strany však stopnutie takýchto investícií vo svojich programoch nemali.

Aj keby áno, rušenie investícií by podľa Valachyho nestačilo na splnenie deficitu, ktorý ministerstvo financií naplánovalo na 5,5 percenta.

Iný názor má odchádzajúci minister financií Ján Počiatek. Tvrdí, že plán sa ešte splniť dá, aj keď je ambiciózny. "Je teraz na vláde, aby toto skorigovala,“ odkázal svojim nástupcom Počiatek.

Jeho hovorca Miroslav Šmál vidí priestor v investíciách, ako sú napríklad diaľnice, ale aj na takzvaných bežných výdavkoch, čo sú napríklad mzdy štátnych úradníkov.
 

Čo je dôležité
Podľa odborníkov však bude podstatné, aby vláda pripravila pôdu pre lepšie hospodárenie v nasledujúcich rokoch. Podľa riaditeľa Ineko Petra Goliaša môže pomôcť aj sľubovaná legislatíva o dlhových stropoch. "Závisí to od konkrétneho znenia, môže však významne zlepšiť disciplínu budúcich vlád pri riadení verejných financií,“ hovorí.

Veľa si sľubuje aj od reformy daní a odvodov, ktorá by mala vyriešiť aj problém deficitného hospodárenia Sociálnej poisťovne či rušenie výnimiek. "Cieľom by malo byť zlepšenie platobnej disciplíny tak, aby sa vytvoril priestor na zníženie najmä odvodového zaťaženia, ktoré je dnes jednou z hlavných prekážok pri podnikaní aj pri raste zamestnanosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:52