StoryEditor

Začína privatizácia. Štát predáva železnice

16.12.2010, 19:00
Pol roka po voľbách sa rozbieha prvá väčšia privatizácia: v hre je štátne železničné Cargo.

Podľa informácií HN chce firma po Novom roku odpredať svoje opravárenské činnosti. Tie tvoria asi pätinu majetku Carga. Spoločnosť zatiaľ potvrdila len prvú fázu predaja – tou je prevod opravárenských činností na štát.

Dôvodom je fakt, že firma nemá na splatenie 166 miliónovej pôžičky, ktorú dostala ešte od bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) na udržanie zamestnanosti. „To by mohol byť spôsob ako úver štátu splatiť,“ povedal hovorca Carga Martin Halanda. Prvá splátka pôžičky je už vo februári. „Úvahy týkajúce sa pôžičky a reštrukturalizácie firmy sú naďalej predmetom analýz,“ dodal hovorca rezortu dopravy Martin Krajčovič.

Štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška či poslanec SDKÚ-DS Ondrej Matej by radšej predali Cargo rovno ako celok.
Súčasná vláda ešte ako opozícia pôžičku pre stratovú štátnu firmu kritizovala s tým, že ju nikdy nevráti. Preto ju po nástupe k moci začala vnímať ako dotáciu a rezort financií ju zahrnul do diery v rozpočte za rok 2009. Podľa exministra financií Jána Počiatka (Smer-SD) je to účelové. „To je pokračovanie v taktike navyšovať deficit v rokoch, kedy sme vládli my.“
So zmenou charakteru pôžičky na dotáciu môže mať problém Brusel. Ten totiž takéto dotácie považuje za nedovolenú štátnu pomoc.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:05