StoryEditor

Papiere vybaví nový partner

27.02.2011, 23:00

Ak sa rozhodnete zmeniť dodávateľa plynu, najviac času vám pravdepodobne zaberie identifikovať vhodného partnera. Všetko ostatné za vás vybaví ochotný obchodník, takže vám nehrozí časovo náročné obehávanie úradov. Zmena je navyše bezplatná, ak vaša súčasná zmluva nehovorí o špeciálnych poplatkoch za predčasné ukončenie jej trvania.

Stačí jeden podpis
Silnejúca konkurencia na našom trhu spolu s legislatívou, ktorá súťaž medzi obchodníkmi podporuje, uľahčuje proces zmeny dodávateľa. Ak sa rozhodnete pre nového partnera, spravidla stačí podpísať doslova jediný papier. "Zmenu môže zákazník uskutočniť veľmi jednoducho. Ak si už vybral svojho budúceho dodávateľa, stačí splnomocnenie a dodávateľ celý proces zmeny zabezpečí," vysvetľuje Liběna Nová za spoločnosť Lumius.sk.

Pri výmene obchodníka ide len o administratívny proces, o reálnej výmene potrubí samozrejme netreba uvažovať. "Zákazníka takáto zmena nestojí nič. Pri zmene dodávateľa nedochádza k odpojeniu a pripojeniu odberného miesta, keďže poskytovateľ distribučných služieb sa zmenou dodávateľa nemení," vysvetľuje riaditeľ spoločnosti ČEZ Slovensko Igor Nagy.

Otázka pár dní
Nezáleží, či máte automobilku alebo malú stolársku dielňu, väčšina hráčov na trhu má totiž záujem o akýchkoľvek firemných zákazníkov. "Ak klient prejaví záujem stať sa naším klientom, je nám jedno, o akú spotrebu ide. V prvom rade nám ide o to, aby ľudia mali právo na zmenu dodávateľa a možnosť úspory," tvrdí Adriana Mészárosová zo spoločnosti Elgas.

Kľúčové je nájsť partnera, ktorý vám ponúkne nielen nižšiu cenu, ale vie garantovať aj bezpečnosť a spoľahlivosť dodávok zemného plynu. Slovenská legislatíva síce trh do istej miery ošetruje, každý obchodník musí deklarovať minimálne 30-dňové zásoby, napriek tomu však drobný prieskum trhu medzi ostatnými odberateľmi či na regulačnom úrade neuškodí. Podľa Kataríny Šulíkovej zo spoločnosti RWE Gas Slovensko je práve spoľahlivosť dodávok druhým najdôležitejším rozhodovacím faktorom pre odberateľov hneď po cene.

V globále platí, že váš nový partner by mal byť schopný odpovedať dostatočne jasne na všetky vaše otázky a problémy. "Najvhodnejšie je stretnúť sa a prekonzultovať predstavy a požiadavky zákazníka. Pri tejto konzultácii často spoločne nájdeme riešenia, o možnosti ktorých zákazníci nevedia," hovorí Petr Schindler, zodpovedný za komunikáciu spoločnosti Shell na Slovensku. "Na základe tohto a podkladov o spotrebe plynu v priebehu krátkeho času pripravíme ponuku na dodávku a môžeme uzavrieť zmluvu. V jednoduchších prípadoch je to otázka niekoľkých dní."

Pozrite si viazanosť
Dĺžka celého procesu tak závisí primárne od toho, akú výpovednú lehotu máte uvedenú v súčasnej zmluve. "Firemní zákazníci môžu zmeniť dodávateľa vždy k začiatku kalendárneho mesiaca, pričom musia dodržať zmluvné podmienky týkajúce sa výpovednej lehoty súčasného dodávateľa. Pri zmluvách na dobu neurčitú sú to tri mesiace," informuje Martin Ondko zo spoločnosti Magna E.A. Lehotu na zmenu obchodníka tiež upravuje zákon, zmluvu by ste mali mať podpísanú najneskôr 15 až 25 dní pred začiatkom dodávky od nového partnera.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:35