StoryEditor

Precestoval som svet. Najkrajšie sú Nízke Tatry

20.02.2011, 23:00

Celú svoju kariéru venoval turistickému ruchu. O svojej budúcnosti mal jasno už pri výbere vysokej školy, keď sa rozhodol pre humánnu geografiu. Z najnižších pozícií sa postupne vypracoval do kresla šéfa jednej z najväčších cestoviek na Slovensku. Pocestoval si už pekných pár kontinentov, napriek tomu však za svoju najobľúbenejšiu destináciu považuje Slovensko. V práci úspešný manažér a v súkromí milovník prírody a horských túr, generálny riaditeľ Koala Tours Oliver Kluch.

Najlepšie je v Tatrách
Život bez cestovania by si podľa vlastných slov predstaviť síce vedel, ale bol by oveľa chudobnejší. Ako hovorí, najviac sa vie zrelaxovať v prírode. "Keď cestujem po svete, vyberám si miesta, kde sú pekné prírodné scenérie -- napríklad Blue Mountains pri austrálskom Sydney, prales v Brazílii alebo polia cukrovej trstiny v Dominikánskej republike," hovorí Oliver Kluch. "Každé miesto na svete má svoje osobitné čaro, či už je to púšť v Egypte alebo Nízke Tatry," hovorí. Práve naše druhé najvyššie pohorie je jeho srdcovkou, je len veľmi málo jeho kútov, ktoré by nepoznal. "Vo Vysokých Tatrách nie je veľmi veľa vegetácie, Nízke Tatry sú krásne zarastené. Navyše, sú na skok z Nitry, kde s rodinou bývame," hovorí. Rád tam chodí v lete aj v zime. Naposledy tam boli pred pár týždňami, jeho trojročný syn totiž dostal pod stromček svoje prvé lyže. "Už mu to ide pomerne dobre," hovorí hrdý otec, ktorý je napriek slušnej zbierke navštívených krajín najväčším fanúšikom práve tej našej. Napriek tomu, že sa na počet navštívených destinácií nemôže sťažovať, na mape stále zostávajú miesta, ktoré v jeho zbierke ešte chýbajú. "Niekedy v budúcnosti by som chcel precestovať kanadské národné parky," hovorí milovník drsnej prírody.

Stále na cestách
Oliver Kluch sa však nevenuje len cestovaniu za zábavou či relaxom. Keďže býva v Nitre, ústredie spoločnosti majú v Piešťanoch a za biznisom často jazdí aj do Bratislavy či ostatných pobočiek spoločnosti po celom Slovensku, za volantom strávi ročne okolo 60-tisíc kilometrov. Ako hovorí, väčšie nehody sa mu napriek času strávenému na cestách zatiaľ vyhýbajú. A dosť sa nacestuje aj na služobné cesty. Teraz mimo sezóny sú to najmä výstavy cestovného ruchu, v lete je to však intenzívnejšie. "Určite to nie sú pracovné dovolenky pri mori. Veľakrát sa mi stalo, že ráno som letel do niektorej z našich destinácií a ešte večer toho istého dňa alebo nasledujúci som sa vrátil," hovorí.

Užívame si. V bare
Jednou z výhod Kluchovej práce je, že môže sledovať vývin cestovateľských návykov Slovákov. "Ako každý, začínal som s rodičmi na dovolenkách v Juhoslávii, najčastejšie sme však chodili na Balaton. Po revolúcii potom prišla turecká éra. Do Istanbulu sa chodilo nakupovať lacné oblečenie a iný tovar, autobusy sa vracali takmer s podvozkom na ceste." Zo svojich sprievodcovských čias má mnoho zážitkov, ako však so smiechom hovorí, radšej by o nich nehovoril do médií. Našťastie, doba je dnes už iná. Slováci chodia za hranice najmä relaxovať. A domáci ich majú zväčša radi. "Sú ochotní minúť oveľa viac peňazí ako napríklad českí turisti, doprajú si viac. Na druhej strane trošku menej poznávajú. Možno menej využívajú fakultatívne výlety, zato sa viac zabávajú v hotelových reštauráciách či baroch," vysvetľuje Kluch.

Na jeho biznise ho teší aj to, že ho môže robiť doma na Slovensku. "Tým, že som študoval na bilingválnom španielskom gymnáziu a často cestujem do Španielska, mám tam veľa priateľov. V minulosti som mal aj ponuky odísť žiť a pracovať v Španielsku. Bolo to lákavé, ale čím som starší, tým som radšej, že som zostal na Slovensku," hovorí šéf Koaly. Nevedel by si zvyknúť ani na život v Amerike, kam sa odsťahovala jeho sestra. "Nevyhovuje mi tamojší hodnotový systém so silným individualizmom. Ja som tímový hráč, a na prvých priečkach je u mňa určite rodina," vysvetľuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:46