StoryEditor

Slovákom sa môže dôchodok vzdialiť

08.07.2010, 00:00

Nižšie dôchodky, vyššie odvody alebo neskorší odchod do dôchodku. Takúto dilemu musia podľa eurokomisára pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie Lászlóa Andora riešiť členské štáty Európskej únie. O 50 rokov totiž na jedného seniora pripadnú len dvaja pracujúci, kým dnes sú to ešte štyria.

Ani takýto pomer však už dnes v prípade Slovenska nestačí. Na výplaty dôchodkov tento rok chýba 200 miliónov eur. Nová vláda Ivety Radičovej napriek tomu nepopulárne zmeny, ktorý avizuje Brusel, nechystá.

Do dôchodku neskôr
Podľa poslanca SDKÚ-DS Miroslava Beblavého chce kabinet najskôr počkať, ako sa prejaví postupné predlžovanie penzijného veku u žien. Ten sa každý rok dvíha o 9 mesiacov až do roku 2014, keď dosiahne 62 rokov. V takomto veku do penzie odchádzajú aj muži.

Nezávislí ekonómovia však žiadajú od vlády reformy, ktoré by začali fungovať už skôr. "Nová vláda by mala pripraviť predĺženie odchodu do dôchodku do 65. roku života a spomaliť valorizáciu dôchodkov. To zabezpečí udržateľnosť dôchodkového systému do roku 2040, po tomto roku budú potrebné aj ďalšie zmeny," hovorí šéf inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Podobný názor má aj ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Otáľanie s nepopulárnymi opatreniami by podľa vlastných slov čakal skôr od populistickej vlády, nie od pravicovej.

Podporiť pôrodnosť
Koalícia chce však namiesto nepríjemných krokov podporiť napríklad pôrodnosť. To by mohlo zmierniť nepriaznivý vplyv starnutia populácie. "U nás je skôr problém na strane pôrodnosti. To, čo od nej Slovákov odrádza, nie je ani tak nedostatok štátnych dávok, ale nedostatok bývania," hovorí Beblavý.

Podpora rodiny podľa odborníkov pomôže. Viac narodených detí totiž odvráti nové problémy dôchodkového systému v ďalekej budúcnosti. Nevýhodou však je, že nepomôže odvrátiť tie súčasné. "Je pravda, že zvýšenie pôrodnosti zlepší situáciu, ale až po roku 2040, kedy ľudia, ktorí sa teraz narodia, prídu do produktívneho veku," prízvukuje Goliaš. Predĺžiť vek odchodu do dôchodku na 65 rokov je však podľa neho nevyhnutné aj tak.

Radšej podpora ako penzia
Problém je však v tom, že starší ľudia si prácu hľadajú ťažšie. Tým pádom by sa neskorší odchod do penzie mohol premietnuť aj do vyššej nezamestnanosti. "Horšie je to vo Svidníku či v Rimavskej Sobote, kde nemajú šancu zamestnať sa ani päťdesiatnici," hovorí Vladimír Baláž. Z hľadiska štátu je však podľa Baláža výhodnejšie, keď starší ľudia nepoberajú dôchodok, ale radšej podporu v nezamestnanosti. "Pre štát bude pohodlnejšie, ak im bude vyplácať dávky v nezamestnanosti vo výške 200 eur, ako dôchodok, ktorý je v priemere 350 eur," hovorí Baláž.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:20