StoryEditor

Vráťte peniaze, požiada štát firmy

16.07.2010, 00:00
Tendre na odstrel.Kabinet Ivety Radičovej upratuje v zmluvách bývalej vlády. Na mušku si vezme elektronické mýto, PPP projekty či tendre na informatizáciu. Tam sa môžu nájsť úspory, tvrdí štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška.
Prehodnocovať sa budú zmluvy aj na ďalších rezortoch.

Obrie IT firmy, ako je IBM, či HP, môžu prísť o milióny, ktoré im už vyplatila alebo sľúbila vyplatiť bývalá vláda Roberta Fica. Ministerstvo financií chce od nich zľavu na projekty informatizácie, ktorých výsledkom má byť online komunikácia medzi občanom a úradmi. Štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška chce dokonca zasiahnuť aj do uzatvorených zmlúv. "Najmä v posledných týždňoch sa na viacerých rezortoch podpisovali zmluvy, ktoré sú výhodné pre konkrétne osoby, ale nie pre daňových poplatníkov,“ povedal v online rozhovore pre HN Tvaroška, ktorý chce ušetriť aj na mýtnej spoločnosti Skytoll a na staviteľoch diaľnic.

Možné predražené
Priestor na zlacnenie IT systémov vidí aj šéf Transparency International Gabriel Šípoš. Podľa neho totiž tendrom na informatizáciu často chýba konkurencia, čo môže výslednú cenu zvýšiť. Ministerstvá svoje zákazky bežne prideľujú priamym zadaním, čo zdôvodňujú autorskými právami. Takto sa napríklad konzorcium spoločnosti Siemens dostalo k zákazke ministerstva školstva na ekonomický systém pre univerzity. Na túto zákazku si chce posvietiť nový šéf rezortu Eugen Jurzyca aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Konkurenčný boj pritom chýba aj v zákazkách, ktoré štát prideľuje štandardnou otvorenou súťažou. Často sa do nej totiž prihlási len jeden uchádzač, čo môže byť prejav kartelovej dohody. "Na Slovensku sme videli viaceré tendre, na ktorých sa zúčastnil iba jeden uchádzač, čo môže znamenať, že boli podmienky nastavené v jeho prospech alebo sa s ostatnými konkurentmi dohodol,“ hovorí Šípoš.

IT v ohrození
Nová vláda chce šetriť aj na zákazkách, ktoré sa iba pripravujú. Premiérka Iveta Radičová včera hovorila o prehodnotení či dokonca zastavení všetkých projektov naplánovaných na druhý polrok. Podľa splnomocnenca pre informatizáciu Pavla Tarinu je len pri IT projektoch v hre takmer tridsať tendrov v celkovej hodnote zhruba 500 miliónov eur. Štvrtina z nich sa už pridelila, zvyšné sú na spadnutie. "Do polovice budúceho roka by bolo dobré, aby sme mali všetko obstarané,“ hovorí Tarina.

Ak sa tento plán nenaplní, podľa Tarinu to môže ohroziť plné čerpanie eurofondov, z ktorých sa IT zákazky spolufinancujú. Doplatili by na to nielen IT firmy, ale aj občania.

"Zastavenie tendrov v oblasti IT by znamenalo ďalšie zaostávanie Slovenska v informatizácii štátnej správy v rámci Európskej únie. Nenastalo by očakávané zlepšenie a zefektívnenie služieb štátnej správy pre občanov,“ povedal generálny riaditel HP Slovakia Martin Kubala.

Zlacniť diaľnice
Okrem informatizácie chce Tvaroška šetriť aj na elektronickom mýte a PPP projektoch, ktorými sa má financovať výstavba diaľnic. "Pri mýte dôslednou kontrolou toho, či prevádzkovateľ plní zmluvu. V prípade PPP má štát možnosť sa k niektorým nevýhodným dodatkom vrátiť,“ hovorí štátny tajomník, ktorý by diaľnice zlacnil aj využitím peňazí z penzijných fondov.

Šancu na zlacnenie vidia odborníci aj v predĺžení termínov či financovaním diaľnic štátnymi dlhopismi. "Šibeničné termíny na dokončenie PPP projektov tieto stavby predražuje. Ak by sa termíny predĺžili, je možné, že by sa dali cesty a diaľnice stavať lacnejšie,“ hovorí riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:51