StoryEditor

Na účet zadarmo potrebujete dosť peňazí

18.08.2009, 00:00
Bežný účet bez poplatkov môžete získať, ak máte určitý zostatok, alebo v rámci balíka služieb.

Človek ročne minie na poplatkoch za bankové služby podľa vlaňajších prepočtov spoločnosti Symsite Research v priemere od 60 do sto eur. Ak platíte viac, mali by ste sa zamyslieť nad efektívnejším využívaním bankových produktov. Aj základnú službu - vedenie bežného účtu - môžete mať zadarmo. Väčšinou však musí byť súčasťou balíka služieb a na účte musíte mať nie malý zostatok.

(Ne)spoplatnený účet
Mesačný poplatok za vedenie bežného účtu sa v bankách pohybuje do dvoch eur. Za každú transakciu, prevod či vklad si však klient platí navyše. Len o pár centov alebo desiatok centov viac stoja najlacnejšie balíky služieb. Tie zahŕňajú aj určitý počet operácií. Banky preto jednoznačne klientom radia, aby si vybrali balík služieb. V rámci niektorých potom klient dostane vedenie účtu zadarmo. "Banka v rámci vybraných programov služieb ponúka vedenie účtu nasledujúci mesiac zdarma v prípade, ak mesačný zostatok na sporiacom účte za predchádzajúci mesiac bol vyšší ako 4979,09 eura, teda niečo vyše 150-tisíc korún,“ hovorí Jana Lukáčová z Volksbank.

Podobná výška zostatku zaručí výhodnejšie ceny aj v Tatra banke. Klient musí spĺňať podmienky vernostného programu a musí ísť o "celkový priemerný denný zostatok prostriedkov klienta na jeho bežných, termínovaných vkladových a sporiacich účtoch,“ vysvetľuje Boris Gandel z Tatra banky. To znamená, že do zostatku sa počítajú aj vkladné knižky, garantované investície vedené v eurách či investície v podielových fondoch. Ak klient prekročí určenú výšku zostatku, nasledujúci mesiac neplatí poplatok za svoj balík služieb.

Menší zostatok
Päťtisíceurový zostatok na účte pre mnohých môže predstavovať niekoľko mesačných výplat. Sú však aj banky, ktoré vyžadujú menej. ČSOB banka ponúka zľavy z ceny balíka služieb až do plnej výšky. Klient musí v predchádzajúcom mesiaci urobiť na účte minimálne jeden trvalý príkaz, jedno inkaso alebo SIPO, jeho kreditný obrat musí dosiahnuť minimálnu výšku 500 eur a priemerný mesačný zostatok musí byť minimálne 300 eur. AK klient nesplní všetky podmienky, ešte stále môže dostať zľavu 60 alebo 90 percent z ceny balíka.

Podobný systém zliav zaviedla banka aj pre podnikateľov. Minimálny mesačný obrat aj priemerný zostatok sú nastavené vyššie.

Bez balíka
Ak z nejakého dôvodu nechcete balík služieb, existujú predsa len aj lacnejšie alebo bezplatné bežné účty. V mBank ponúkajú všetkým klientom bez rozdielu vedenie účtu zadarmo bez akýchkoľvek podmienok. Bezplatné sú v rámci neho všetky štandardné operácie, ktoré klient vykonáva samostatne elektronickou formou. Klienti majú zároveň mesačne k dispozícii tri bezplatné výbery z bankomatu všetkých bánk pôsobiacich na Slovensku, vysvetľuje Marek Michlík z mBank.

UniCredit Bank zaviedla nedávno účet B-Smart, ktorý stojí mesačne jedno euro. Je zameraný najmä na klientov využívajúcich online banking, no má v cene aj niekoľko ostatných bankových služieb.

Balík služieb nemusia mať ani mladí ľudia či dôchodcovia, a môžu dostať od bánk výhodnejšie ceny. Slovenská sporiteľňa ponúka študentom riadneho denného štúdia na vysokej škole vo veku od 18 do 26 rokov bežný účet bez poplatku. Mladí od 15 do 26 rokov bez podmienky štúdia zase môžu za vedenie svojho účtu platiť 30 centov. Poberatelia dávok dôchodkového zabezpečenia - starobného, invalidného, výsluhového, vdovského alebo sirotského dôchodku, môžu dostať v Slovenskej sporiteľni účet za jedno euro mesačne.

V UniCredit Bank dostanú mladí do 26 rokov zadarmo celý balík služieb, ktorý obsahuje okrem internet bankingu napríklad aj desať výberov hotovosti debetnou kartou zadarmo. Seniori do 60 rokov môžu dostať balík služieb za 33 centov.

Ako ušetriť
Okrem využívania balíkov služieb banky radia aj zvyknúť si na elektronické bankovníctvo. Ak totiž nenavštívite pobočku a vybavíte potrebné veci cez internet, banka s tým má menšie náklady. "Vďaka čomu sú poplatky za transakcie vykonané elektronicky nižšie,“ hovorí Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne. Výhodnejšie je podľa nich aj platenie kartou v obchodoch. "Poplatok býva minimálny, spravidla niekoľko centov, v rámci niektorých balíkov služieb je táto platba úplne zadarmo nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ dopĺňa Frimmer. Pri výbere hotovosti zase uprednostnite bankomat pred pobočkou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:21