StoryEditor

Dieťa vám už kariéru neohrozí

24.08.2010, 00:00
Očakávate prírastok do rodiny? V tom prípade ste sa už určite zmierili s tým, že na najbližšie tri roky pôjde vaša kariéra bokom.

Štát vám v súčasnosti počas rodičovskej dovolenky totiž nedovolí pracovať. Od januára sa má tento podľa mamičiek nezmyselný zákaz zrušiť.                                                        

Už ani na dohodu
Podmienkou nároku na rodičovský príspevok podľa zákona o rodičovskom príspevku je, aby rodič nevykonával zárobkovú činnosť. Do konca minulého roka sa za zárobkovú činnosť ešte nepovažovala práca na dohodu o pracovnej činnosti, v tomto roku však už nemožno pracovať ani touto formou. "V súčasnosti môžu na dohodu pracovať už iba tí rodičia, ktorým vznikol nárok na poberanie rodičovského príspevku ešte pred začiatkom tohto roka, avšak iba do troch rokov veku dieťaťa. Rodičia, ktorým vznikol nárok na dávku už počas tohto roka, nemôžu pracovať ani na dohodu,“ vysvetľuje Andrea Devanová z mediálneho odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Samotní rodičia v obmedzení nevidia žiadny význam. "Prečo zakazovať rodičom popri starostlivosti o deti aj v nejakej miere pracovať?“ pýta sa šéfredaktorka portálu pre rodičov rodinka.sk Eva Pavlíková. Mnohé matky tak sú podľa nej v súčasnosti nútené pracovať na čierno, alebo uzatvárať dohody o vykonaní práce "na blízkeho“.

Udržať kontakt s prácou
Umožniť rodičom pracovať počas poberania rodičovského príspevku je podľa Pavlíkovej výborným a logickým krokom. "Mamičky už nebudú musieť počas rodičovskej dovolenky spáliť mosty s pôvodným zamestnávateľom, a budú tak môcť popri starostlivosti o dieťa pracovať aspoň na čiastočný úväzok vo svojej profesii.“ Podľa nej je to však rovnako dobrá správa pre rodičov, ktorí sa výlučne starajú o svoje dieťa a prácu nemajú. "Z príležitostného zárobku môže byť potenciálne neskôr riadne zamestnanie, zisková živnosť alebo vlastné podnikanie.“ Ako dodáva, štát bude napokon z opatrenia profitovať tiež, keďže nové príjmy rodičov budú zdanené.

Podľa Devanovej z rezortu práce nebude novela zákona nijakým spôsobom podmieňovať, akou formou alebo koľko hodín mesačne môžu poberatelia rodičovského príspevku odpracovať.

Dve úrovne zostanú
Základná výška rodičovského príspevku je dnes 164,22 eura mesačne. V tejto sume dostávajú príspevok rodičia počas celých troch rokov v prípade, ak pred narodením dieťaťa nepracovali, alebo pracovali iba krátkodobo. Lepšie sú na tom rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa mali zamestnanie. Ak pred narodením dieťaťa poberali materské alebo boli počas posledných dvoch rokov aspoň 270 dní nemocensky poistení, majú totiž nárok na vyšší príspevok vo výške 256 eur mesačne, avšak iba počas prvých dvoch rokov života dieťaťa. V treťom roku je výška príspevku pre obe skupiny rovnaká vo výške 164,22 eura. Novela zákona o rodičovskom príspevku s úpravou výšky príspevku od nového roka nepočíta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:00