StoryEditor

Náhradné byty od vlády tak skoro nedostanú

16.09.2009, 00:00

Ľudia bývajúci v reštituovaných a privatizovaných domoch sa do náhradných bytov, ktoré by im mala zabezpečiť vláda, tak skoro nepresťahujú. Minister výstavby Igor Štefanov totiž na dnešné rokovanie kabinetu Roberta Fica predkladá uznesenie, ktoré odsúva riešenia tohto problému o pol až jeden rok. Teda až na novú vládu.
Vláda sa "vyzúva"?
"Ak Ficov kabinet toto uznesenie schváli, znamená to, že sa z riešenia problému ,vyzúva´, lebo ho tak presunie do ďalšieho volebného obdobia," upozorňuje predseda občianskeho združenia Právo na bývanie Kristián Straka.
Pritom mnohí nájomníci obytných domov majú s ich majiteľmi problémy. Neraz im hrozí aj "vyhadzov" z bytu. A to napriek tomu, že naša legislatíva to nedovoľuje. Niektorí majitelia domov im svojvoľne dvíhajú nájomné, hoci je regulované, a znepríjemňujú im bývanie aj tým, že vypínajú prívod energií a vody. O týchto problémoch sa na Slovensku rozpráva už mnoho rokov. Ani jedna vláda ich však nevyriešila.
Ficova vláda sľúbila, že nájomníkom aj majiteľom bytových domov pomôže. Vlastníci domov by tak mohli s nimi voľne podnikať. Štefanov v júli vláde navrhol, aby o spôsobe financovania výstavby náhradných bytov rozhodla do konca tohto roka a potrebnú legislatívu pripravila do júna až septembra 2010. Rokovanie vláda vtedy prerušila a teraz prichádza minister s novinkou -- navrhuje, aby sa termín splnenia týchto úloh posunul až na 31. december 2010. Nový kabinet však nemusí uznesenie terajšieho rešpektovať, takže "riešenie bytovej otázky nájomníkov sa môže oddialiť aj o niekoľko rokov", upozorňuje Straka.
Ministerstvo vláde navrhuje, aby na výstavbu tisíc náhradných bytov vyčlenila 72,7 milióna eur. Zhruba tisíc ľudí totiž prejavilo záujem presťahovať sa s rodinou z privatizovaných domov do náhradných bytov. Platili by v nich regulované nájomné, teda oveľa nižšie ako trhové. Najviac žiadateľov o náhradné byty -- 713 -- je v Bratislavskom kraji. Zhruba 50 je v Nitrianskom a o niečo menej v Žilinskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji.
Keby sa aspoň rozbehli
Odďaľovanie riešenia tohto problému odmieta aj predseda Občianskeho združenia vlastníkov nehnuteľností s regulovaným nájomným Karol Spišák. Aj keď sa medzi vlastníkmi bytových domov a ich nájomníkmi neraz "iskrí," v tomto prípade sú zajedno. "Máme pocit, že táto vláda nie je schopná a ani ochotná bytový problém riešiť. To, čo navrhuje minister Štefanov, len potvrdzuje moje slová," zdôraznil Spišák. Odďaľovanie riešenia podľa neho ešte viac zvýši napätie medzi vlastníkmi domov a nájomníkmi. Poslankyňa za ĽS-HZDS Katarína Tóthová si myslí, že vláda by mala schváliť také uznesenie, "aby súčasní ministri mohli riešenie tohto problému aspoň rozbehnúť" a nový kabinet dokončiť. Ministerka práce Viera Tomanová upozornila Štefanova, že posun termínu plnenia uznesenia "až na 31. decembra 2010 bude mať za následok pretrvávanie právnej neistoty dotknutých osôb".
Ministerstvo mlčí
Ak vláda návrh ministra schváli, poslanca Smeru-SD Roberta Madeja to neprekvapí. V oddialení riešenia by nevidel problém, hoci o riešení bývania v reštituovaných domoch sa hovorí už mnoho rokov. "Súčasná vláda je prvá, ktorá sa týmto začala zaoberať," pripomína. Za dôležitejšie ako rýchlosť považuje nájdenie dobrého riešenia, aby boli spokojní nielen nájomníci, ale aj majitelia domov.
Na otázku, prečo minister navrhuje vláde neskoršie termíny, rezort neodpovedal. Podľa jeho tlačového oddelenia boli pracovníci, ktorí by to vysvetlili, na dovolenkách a služobných cestách. Na požiadavku HN, aby to vysvetlil priamo Štefanov, ministerstvo už nereagovalo. Straka si myslí, že príčinu pozná. "Na budúci rok sú voľby. Politici im dajú prednosť, takže na riešenie problémov s bývaním nebudú mať čas."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:53