StoryEditor

Investori protestovali za lacnú energiu zo slnka

20.05.2010, 00:00

Zástupcovia fotovoltického priemyslu na Slovensku včera protestovali proti zníženiu výkupnej ceny energie zo slnka. Nesúhlas s výnosom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví prišli prejaviť pred bratislavské sídlo úradu. "Stretli sme sa kvôli tomu, že regulačný úrad navrhol výnos, ktorým znižuje výkupné ceny elektriny o 20 až 30 percent, čo je protizákonné," uviedla jedna z organizátoriek verejného zhromaždenia Veronika Galeková. "Ideme regulačnému úradu symbolicky odovzdať hromadnú pripomienku, ktorú sme v rámci sektora spísali. Pripomienku do dnešného rána podporilo viac ako 700 ľudí."

Novelizovaný výnos by mal podľa jej slov začať platiť od 15. júna tohto roku. "Zákon o obnoviteľných zdrojoch energie zo septembra 2009 hovorí totiž, že nákupná cena za elektrinu môže medziročne klesnúť maximálne o desať percent. Tu je zrazu zásah do pravidiel hry v strede roka, čo považujeme taktiež za neférové," povedala.

Podľa Galekovej nejde len o veľkých investorov, ale aj o malých vlastníkov solárnych elektrární, ktorí majú nakúpené solárne panely doslova v garáži. "Kto im nahradí túto škodu? Tam hrozia žaloby na štát, nielen zo strany malých, ale aj zo strany veľkých spoločností," dodala.

"Úrad sa zaoberá každou pripomienkou, zodpovedne teda posúdi aj vznesené námietky. Treba si však uvedomiť, že podmienky na trhu musia byť vyvážené a nediskriminačné, a teda že nemožno zvýhodňovať niektorý z obnoviteľných zdrojov energie, ako by sa to pri nezmenených cenách stalo," uviedol hovorca ÚRSO Miroslav Lupták. Každá tzv. zelená energia je podľa jeho slov "drahá a premieta sa do koncových cien". "Treba byť opatrný, a preto úrad postupuje tak, aby v maximálnej možnej miere eliminoval tento nepriaznivý dosah na koncové ceny, ktoré musia platiť všetci spotrebitelia bez výnimky," dodal Lupták.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:17