StoryEditor

Menový fond bude varovať pred bublinami

07.10.2009, 00:00

Spojené štáty chcú, aby Medzinárodný menový fond zohrával kľúčovú úlohu pri predchádzaní budúcim finančným krízam. Fond by mal monitorovať možnosť vzniku nových finančných bublín a strážiť devízovú politiku štátov. S prácou fondu nie je spokojná Čína. Jej predstavitelia požadujú lepšie sledovanie devízových kurzov na zabránenie kolísavosti svetových mien.

Nové bubliny
Podľa ministra financií Spojených štátov Timothyho Geithnera musí byť fond "tým, čo hovorí pravdu". Prísne sledovanie možnosti vzniku investičných bublín by malo predchádzať budúcim krízam. "Pre Medzinárodný menový fond to znamená prísny dohľad, ktorého cieľom bude pomáhať nám objasňovať trendy, ktoré by mohli viesť k budúcej neudržateľnej bubline," povedal Geither.

Aj podľa japonského ministra financií Naokiho Minezakiho sa po prekonaní súčasnej krízy musia vytvoriť podmienky na stabilný a trvalý rast globálnej ekonomiky. Fond má podľa neho skúmať možné riziká budúcich problémov. "Fond by mal tiež analyzovať, ako sa finančné trhy a ekonomiky navzájom ovplyvňujú," povedal Minezaki.

Stabilné meny
Podľa Spojených štátov a Číny je úlohou organizácie sledovať devízovú politiku významných krajín. Čína je podľa ministra financií Sie Su-žen nespokojná s výkyvmi menových kurzov a "fond by mal zabezpečiť stabilné finančné prostredie pre globálny rast". Podľa agentúry Reuters však čínsky minister nespresnil, ako by Čína chcela dosiahnuť zmenu.

Podľa viceguvernéra čínskej centrálnej banky Ji Ganga krajina chce, aby fond podrobne sledoval toky kapitálu a podporil tak stabilitu hlavných rezervných mien.

Cesta k rastu
Podľa Geithera svetová ekonomika vykazuje prvé známky oživenia, aj keď je situácia stále neistá. Medzinárodné spoločenstvá by podľa neho mali uznať, že sa svet nemôže vrátiť k nerovnomernému modelu rastu s nadmernou spotrebou. Geither dodal, že Medzinárodný menový fond a Svetová banka musia vo svete posilniť svoju legitimitu.

Spojené štáty podľa neho privítali, že päť percent hlasovacích práv vo fonde sa presunie do januára 2011 k dynamickým a doteraz málo zastúpeným krajinám.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:06