StoryEditor

Odrádza hlavne nevedomosť. Zbytočne

20.01.2010, 23:00

Zaujímavou možnosťou, ako posielať peniaze do zahraničia, a najmä nakupovať cez internet, sú takzvané internetové peňaženky. Medzi najznámejšie patrí napríklad Moneybrookers či Paypal, ktorého vlastníkom je spoločnosť eBay.

Priamo z účtu
Hlavnou výhodou týchto systémov sú podľa Martina Švantnera z portálu Živé.sk nízke poplatky a bezpečnosť. "Údaje o svojej kreditnej či debetnej karte poskytnete len prevádzkovateľovi systému, nie rôznym webovým obchodom, kde môže dôjsť k úniku dát, alebo nemusí ísť o seriózneho predajcu." V prípade Moneybrookers dokonca netreba uvádzať žiadne údaje, keďže má aj  lokálny účet.

Ako to celé funguje? Registrácia do Paypal je podľa Švantnera jednoduchá. "Do systému zadáme číslo platobnej karty a kontrolný kód. Paypal stiahne malý poplatok, ktorý vám však pri prvej transakcii vráti. Vo výpise z banky v detailoch transakcie nájdete štvormiestne kontrolné číslo, ktorým po zadaní do Paypalu kartu overíte." Moneybrookers funguje podobne, len pošle náhodnú malú sumu a kontrola prebehne vrátením presnej sumy, ktorú poslal.

"Je omylom, že Paypal účet treba nabíjať," hovorí Švantner. Napríklad pri kúpe tovaru na eBay stačí podľa neho preklikať potvrdzovací proces a peniaze okamžite prejdú cestu z vášho účtu na váš Paypal účet a z neho na Paypal účet predajcu. "Zaplatíte okamžite bez toho, aby predajca vedel niečo o vašom účte alebo platobnej karte." Predajcovi len príde upozornenie, že používateľ Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. poslal xx eur. "Paypal teda operuje priamo s peniazmi na účte, ktorý je pripojený cez platobnú kartu," povedal Švantner. A koľko to celé stojí? Pokiaľ ste ten, čo nakupuje, tak nič. "Určitý poplatok platí predajca za prijaté peniaze a ten si zvyčajne premieta do ceny výrobku."

Paypal nemusíte využívať len na nakupovanie, ale aj na posielanie peňazí. To sa dá za poplatok 35 centov plus 3,4 percenta z odosielanej sumy. Odosielateľ sa rozhodne, ktorá strana sumu zaplatí.

Peniaze sú chránené
Nevýhody systémov podľa Švantnera nie sú žiadne. Odrádza nás hlavne nevedomosť. "Oba sú rýchle a problémy riešia uspokojivo. Majú ochranu kupujúceho aj predávajúceho, takže v prípade problémov je možné dostať peniaze naspäť." A v prípade, že by niekto ukradol či zneužil heslo, je možné podvodné transakcie zrušiť. Podobné garancie ponúkajú banky pri platobných kartách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:24