StoryEditor

Vitajte na sopke

24.11.2010, 23:00
Keďže Maroko je od najväčšieho z Kanárskych ostrovov "za rohom", mohli by ste čakať, že sa ocitnete v africkej džungli.

Kanárske ostrovy svoj sopečný pôvod nezaprú. Chvíľami máte pocit, akoby ste boli v Tatrách, len namiesto Lomnického štítu sa týči vyše 3 700 metrov vysoká sopka Pico del Teide. Okrem toho, že najvyššia hora znateľne povyrástla, nastalo globálne oteplenie a Poprad je už dávno pod vodou...

Európa vľavo od Sahary
Po pristátí je jasné aj to, že ani "Afrika“ sa konať nebude. Tenerife a ani žiaden z ostatných Kanárskych ostrovov sa atmosférou, ktorú tam zažijete, na čierny kontinent nepodobá. Je tu síce teplo aj v zime, no nie je to Egypt s jeho hotelovými rezortmi a mestami, za ktorými už nič nenájdete. Chýbajú aj Arabi, ktorí sa vám pokúšajú predať všetko možné a v obchodoch nemusíte zjednávať, aj keď si kupujete lieky. Ste totiž v Európe, konkrétne v Španielsku. To je fakt, ktorý je viditeľný na každom kroku a po čase zistíte, že sa tu cítite tak trochu ako doma, a to aj napriek tomu, že na starý kontinent to máte odtiaľto oveľa ďalej než na Saharu.

Európsky pôsobí nielen atmosféra na ostrove, európska je aj architektúra a európski sú aj turisti. Španielčina, angličtina a nemčina však nie sú jedinou rečou, ktorú ako Slováci nutne na ostrovoch začujete.

"Seňorita, where are you from?“ pýta sa v hoteli svetlovlasá čašníčka kolegyne pri raňajkách. "From Slovakia,“ znie odpoveď. "Tak to na mňa môžeš aj po slovensky rozprávať, lebo ja som Zuza z Rožňavy,“ smeje sa blondína a už vysvetľuje, že na Tenerife sa dostala, lebo doma si nemohla nájsť prácu. "Magnezitka v Jelšave prepúšťala a ja som bola bez roboty. Chvíľu som bola doma, potom som robila vo Švajčiarsku. Tam som sa strašne nadrela, tak som si prišla oddýchnuť sem. Po návrate domov som sa po čase zbalila a vrátila sem už asi natrvalo,“ hovorí. Je tu totiž práca, celý rok je teplo a výhodou je aj zdravá klíma.

Nik vás tu neotrávi
Za pravdu jej dáva aj časopis Time. Ten totiž zaradil Kanárske ostrovy medzi najzdravšie miesta na Zemi. "Keďže nad Kanárskymi ostrovmi sa zmiešava vzduch zo Sahary s tým oceánskym, celý rok je tu príjemná klíma. Nízke sú teplotné rozdiely medzi letom a zimou, ako aj medzi dňom a nocou,“ vysvetľuje vysoké umiestnenie v rebríčku amerického magazínu Češka Lucie, ktorá na Kanárskych ostrovoch žije už roky a pracuje ako delegátka cestovných kancelárií. Okrem toho Kanárske ostrovy bodujú aj tým, že na nich nenájdete jedovatého živočícha, ktorý by vám mohol vážne ublížiť. "Nie sú tu škorpióny, ani jedovaté hady,“ dodáva Lucie.

Aj preto si na Kanárskych ostrovoch už po prvom dni všimnete jedno: je tu veľmi veľa invalidov. Na dlhých pobrežných promenádach stretnete nespočetne veľa ľudí na vozíkoch, ktorí pozorujú more. Nezáleží na tom, či sami, alebo im niekto pomáha. Priaznivá klíma na ostrovoch totiž pomáha aj ťažko zdravotne postihnutým. "Títo ľudia majú v Európe problém so zlým počasím, trápi ich vlhko a reuma. Tu sa množstvu problémov vyhnú, preto tu nájdete aj hotely, ktoré sa na takúto klientelu špecializujú,“ hovorí delegátka Saturu Petra.

Namiesto mora bazény
Od klasických dovolenkových destinácií, na ktoré je našinec zvyknutý, sa Kanárske ostrovy líšia podstatným: nemajú more. Majú totiž oceán, a to je výrazný rozdiel. Čľapkanie sa v teplej vode, ktorá by pripomínala trochu vychladnutý čaj, sa tak nekoná. Oceán je totiž chladnejší a jeho priemerná teplota sa pohybuje od 18 po 24 stupňov Celsia podľa ročného obdobia. Hotely navyše nemajú svoje privátne pláže, keďže niečo také španielske zákony zakazujú. Každá pláž je tak prístupná verejne. Od istého času sa hotely nemôžu budovať ani priamo na pobreží, čomu Kanárske ostrovy vďačia za svoje niekedy aj niekoľkokilometrové nábrežné promenády.

Kým v Egypte, prípadne v Turecku, môže hotel lákať turistov aj svojou súkromnou plážou, na Kanárskych ostrovoch je to skôr bazén, často vyhrievaný na 26 stupňov. Väčšinu ľudí tak na Tenerife nájdete "vyvaľovať sa “ predovšetkým pri ňom než na plážach. Tie navyše nie sú vôbec preplnené a oproti iným letoviskám sa líšia ešte jednou zvláštnosťou: na prírodných nájdete čierny sopečný piesok. Svetlé pláže sú väčšinou umelé.

Loro, lorrrrro...
Nielen plážami, hotelmi a bazénmi je ostrov Tenerife živý. Jednou z jeho najväčších atrakcií je Loro Parque, zoopark, ktorý sa hrdí viacerými "naj“. Je najväčší v Európe, má najdlhší bazén s delfínmi na starom kontinente, najdlhší žraločí tunel, a nikde v EÚ nenájdete cvičené kosatky, iba tam. A keďže "loro“ znamená po španielsky papagáj, tak vám tieto operence vo svojej šou predvedú, ako vedia jazdiť na bicykli, počítať do dvadsať a kúpiť si pivo namiesto koly.

Faktom však je, že na delfíny či kosatky určite nemajú. A ani na tulene. Pretože ich predstavenie vám pripomenie, že vidieť niečo v telke a naživo je obrovský rozdiel. Ako aj to, že organizátorov niekedy treba poslúchať. Kosatky totiž fakt špliechajú vodu, a keď nechcete prísť o foťák a kameru, tak sadnúť si do prvých radov je riadna hlúposť. Kto nepočúva alebo neverí, odchádza v polovici predstavenia mokrý a naštvaný. S výnimkou detí, ktoré sa tešia a pri pohľade na kosatku im vôbec neprekáža, že im z mobilu vyteká prúd slanej morskej vody.

Kontinent v škatuľke
Komu sa nechce ležať pri vode a v Loro Parku už bol, ten si môže požičať auto a vyraziť po úzkych cestách dovnútra ostrova. Tak o Tenerife, ako aj o Gran Canarii platí, že oba ostrovy sú akýmsi malým kontinentom, kde nájdete také rôznorodé oblasti, že v Európe by kvôli nim bolo potrebné precestovať aj tisíce kilometrov. Hoci Kanárske ostrovy geograficky patria do subtropického pásma, na Pico del Teide je v zime sneh a aj v lete je tam chladno. Naproti tomu na Gran Canarii nájdete zase duny podobné tým na Sahare. "Nájdete tu skrátka všetko. Polopúšť, oázy, stredomorskú vegetáciu i borovice,“ potvrdzuje Lucie. No ak budete chcieť, nájdete tu aj teplo.

Text: Lukáš Pardubský. Foto: autor, Dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:30