StoryEditor

Práca za sto dní veľa nestihne

12.07.2010, 00:00

Kontrola zmlúv uzatvorených tesne po voľbách, diskusia so šéfmi rezortných sekcií o aktuálnych problémoch a riešenie situácie s povodňami budú prvé kroky nového ministra práce a podpredsedu SaS Jozefa Mihála. "No a samozrejme budeme pripravovať programové vyhlásenie vlády. Je to jedna z hlavných úloh." Podľa šéfa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Petra Goliaša sa za prvých sto dní vládnutia veľa stihnúť nedá. "Akurát tak možno pripravia návrhy zákonov."

Tri priority
Za štyri roky vládneho obdobia sa však dá urobiť veľa. Reforma odvodov, poriadok v dôchodkovom systéme či zmeny v Zákonníku práce. To by mali byť podľa Goliaša hlavné priority rezortu práce v najbližších štyroch rokoch. "Reforma odvodov zjednoduší celý systém a zabráni rôznym špekuláciám, ako neplatiť poistné. Treba znížiť valorizáciu dôchodkov, zvýšiť vek odchodu do dôchodku a napraviť druhý pilier. Samozrejme, nemožno zabúdať na Zákonník práce, cez ktorý treba zflexibilniť trh práce," hovorí Goliaš. V druhom pilieri by sa podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka malo zrušiť šesťmesačné porovnávanie výnosov. "Táto minuloročná novela prinútila dôchodkové spoločnosti zmeniť štruktúru fondov ďaleko od optimálnej. Dôchodkové spoločnosti, pre ktoré je vhodnejšie ukladať si peniaze na dlhšiu dobu či do akcií, majú z tohto dôvodu všetky aktíva uložené v najkratších splatnostiach," povedal Mušák. V praxi to vyzerá tak, že úspory sporiteľov sú uložené na terminovaných účtoch v bankách.

Nepopulárne kroky asi neprejdú
Väčšina úloh sa zhoduje aj s dlho avizovanými opatreniami samotného ministra Mihála. Ten o konkrétnostiach však zatiaľ nehovorí. "Najskôr musíme mať programové vyhlásenie vlády, kde je niekoľko oblastí, na ktoré sa chceme v legislatíve zamerať, či už je to boj v oblasti nezamestnanosti, rodinná politika, alebo príprava na reformu odvodov." Nový minister práce má podľa jeho vlastných slov už aj predstavu o úprave Zákonníka práce. "Musíme sa však dohodnúť s kolegami."

Podľa Goliáša sa potrebné zmeny zrealizujú na 70 až 80 percent, pretože ostatných 20 až 30 percent budú veľmi potrebné, ale nepopulárne opatrenia, do ktorých sa vláda nebude chcieť púšťať. Napríklad vek odchodu do dôchodku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:10