StoryEditor

Kárász pre HN: Príjmy rozpočtu sa nemusia naplniť

01.10.2010, 00:00

Miklošov rozpočet zníži hospodársky rast na Slovensku na budúci rok, tvrdí Kárász.

Ako hodnotíte Miklošov návrh štátneho rozpočtu na budúci rok?
Zásadný rozdiel oproti Počiatkovmu rozpočtu je, že balík opatrení, s ktorými prichádza vláda, bude v budúcom roku pôsobiť na znižovanie dynamiky hospodárskeho rastu. Nižší rast slovenskej ekonomiky už vidíme v prognózach Národnej banky aj Inštitútu finančnej politiky.

Je návrh štátneho rozpočtu odrazom cieľov hospodárskej politiky vlády?
Hospodárska politika tejto vlády znižuje hospodársky rast a zvyšuje infláciu. Rast cien bude podporený tak rastom DPH a spotrebných daní, ako aj rastom cien komodít a potravín na svetových trhoch. Je tu zároveň absencia komplexnej hospodárskej politiky, a to je smutné, pretože Slovensko, ak chce dobiehať vyspelejšie krajiny, si nemôže dovoliť strácať čas. Spomeniem napríklad znižovanie výdavkov na vedu a výskum. To nie je správna cesta, pretože výdavky na vedu a výskum sa pozitívne premietnu do vyššej konkurencieschopnosti. V Nemecku robia tiež škrty, ale na vedu a výskum nesiahli.

Aké sú najväčšie riziká budúcoročného rozpočtu?
Rizikom na príjmovej stránke rozpočtu je, že dynamika hospodárskeho rastu nebude dostatočná, aby naplnila plánované príjmy rozpočtu. Na výdavkovej strane je otázne, či budú výdavky použité dostatočne efektívne, a či bude zabezpečené čerpanie eurofondov v plánovanom rozsahu. Dôležité tiež bude, aby sociálne dosahy škrtov nevytvárali dodatočné náklady na verejné financie.

Môže sa znova stať, že rozpočtová realita oproti plánom bude aj v budúcom roku odlišná?
To riziko tu pretrváva, a to nielen na Slovensku, ale prakticky všade vo svete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:22