StoryEditor

Výsledok rokovaní: štrajk pokračuje

02.02.2003, 23:00
Štrajk, ktorý celý víkend paralyzoval vlakovú dopravu, bude podľa predstaviteľov železníc pokračovať aj tento týždeň. Stále sa totiž nedarí uzavrieť dohodu o požiadavkách odborárov.
  • Nitra: ohrozené sú najväčšie podniky
  • Železnice s bytmi "iba" nemorálne
  • "Návrh, ktorý nám predložil minister s vedením oboch spoločností, sa zaoberal iba tretím a štvrtým bodom, kde musíme kvitovať ústupky. Pre nás sú však kľúčové všetky štyri body, pretože spolu súvisia," vyhlásil včera Ján Grieč, podpredseda Odborárskych centrál na železnici. Odborári pritom požadujú vyhlásenie vlády o tom, že nezruší 25 regionálnych tratí a 200 vlakových spojov. Vláda však uznesením z 15. januára nezrušila 25 tratí, ale súhlasila s návrhom na redukciu osobnej dopravy na 25 tratiach, pričom ich výber bol podľa vyjadrenia ministra Prokopoviča v kompetencii Železničnej spoločnosti.
    Premiér Mikuláš Dzurinda železničiarom odkázal, že rokovať s nimi začne, až keď ukončia štrajk. "V štátnom rozpočte už nenájdeme financie na prevádzkovanie zrušených tratí. Prečo sa železničiari neozvali doteraz?" dodal premiér. Odborári podľa svojho vyhlásenia však predložili požiadavky už na rokovaní tripartity šestnásteho decembra.
    Odborári si pritom uvedomujú možnosť cross defaultu -- požiadavky na úhradu všetkých splatných úverov. Podľa nich by k nemu železničné spoločnosti doviedla aj doterajšia politika manažmentu. Narážajú pritom hlavne na plány zrušiť ďalších dvesto vlakových spojov. "Chýba nám hlavne nejaký dlhodobý plán, bez ktorého dôjde tak či tak k likvidácii týchto spoločností," povedal Grieč. Podľa neho kabinet nasleduje anglický model. Tam vláda rušila alebo odpredávala trate do súkromného užívania. Výsledkom bolo podľa odborárov viacero železničných nešťastí a v súčasnosti prebiehajúce obnovovanie železničných spojení kvôli preplneným cestám.
    Železničná spoločnosť ešte pred štrajkom upozornila, že spôsobené škody bude riešiť buď 25-percentným znížením platov všetkých zamestnancov alebo prepustením 5 100 železničiarov bez sociálnych kompenzácií. Výška výpadku na tržbách bola pred štrajkom odhadovaná na 1,32 miliardy korún. Pokračujúci štrajk by vážne zasiahol podniky závislé od vlakovej dopravy. Centrálny krízový štáb Železničnej spoločnosti sa podľa hovorcu Miloša Čikovského priebežne snaží zabezpečovať prepravu surovín a materiálov pre strategické podniky. (Viac na s. 3)


    Požiadavky odborárov

    1. zastavenie rušenia 25 tratí
    2. zastavenie prác na zrušení 200 vlakových spojov
    3. systémové riešenie problému regionálnych tratí
    4. zastaviť likvidačnú politiku železníc

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    19. apríl 2024 01:12