StoryEditor

HNClub: Mihál sľubuje revolúciu Zákonníka práce

21.09.2010, 14:00
Priebežne aktualizované | Zákonník práce prejde veľkým upratovaním. Nastavenie výpovednej lehoty a ostupného, skúšobnej doby, zamestnávanie na dobu určitú a mnoho ďalších v súčasnosti sporných tém má vyriešiť jeho novela.

Dnes to na HN Clube povedal minister práce Jozef Mihál, podľa ktorého sa „biblia“ pracovnoprávnych vzťahov nestihne zrealizovať do konca tohto roka. „Novela sa postupne a pomaly pripravuje. Nechcem to uponáhlať, pretože by mala byť pomerne rozsiahla. Chcem dať veľký časový priestor aj iným sociálnym partnerom, aby sme ju konštruktívne pripravili. Uprednostím kvalitu nad rýchlosťou,“ vyhlásil minister Mihál. Nova podoba zákonníka by mala byť známa v polovici budúceho roka.

Súbeh odstupného a výpovednej doby je podľa zamestnávateľov, ekonómov ako aj ministra práce jeden z najväčších problémov súčasného Zákonníka práce. Ak chce totiž firma prepustiť svojho zamestnanca, stojí ju to štyri až šesť jeho mesačných platov. Jednak výpovedná lehota je dva až tri mesiace podľa počtu odpracovaných rokov a taktiež od tejto dĺžky závisí aj výška odstupného. „Je to významná bariéra pre tvorbu pracovných miest. Navrhujeme súbeh zrušiť a nechať to na dohode zamestnávateľa so zamestnancom. Zákonná výpovedná doba je prežitok,“ vyhlásil na HN Clube viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. Podľa šéfa Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Petra Goliáša ide zasa o jednu z hlavných príčin, prečo sa Slovensko za posledných päť rokov prepadlo v svetovom rebríčku konkurencieschopnosti z 15. na 104. miesto.

Udalosti z HNClubu priebežne aktualizujeme. Prinesieme vám ďalšie texty aj videá.


 

Prečítajte si aj:
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:09