StoryEditor

Každú sekundu chudobnieme o 150 eur

25.09.2009, 00:00

Každý obyvateľ Slovenska bude za tento rok za štát dlhovať o 830 eur viac ako vlani. Oproti tomu, koľko bol verejný dlh na obyvateľa na začiatku volebného obdobia kabinetu Roberta Fica, to má byť na konci tohto roka viac takmer o 1 200 eur. Takto prepočítala rast dlhu opozičná SDKÚ-DS. Pripisuje to najmä nezodpovednej politike vlády v čase krízy. Minister financií Ján Počiatek považuje opozičné vyhlásenia za demagogický výkrik, no ich čísla nespochybnil.

Deficit ako nikdy
"Za každú jednu sekundu sa dlh, ktorý budú musieť splácať naše deti, zvyšuje v tomto roku o 4 439 korún (147,35 eura),“ kritizuje podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Celkovo ho vláda podľa neho nechá narásť o 4,65 miliardy eur za celý rok. Každý obyvateľ tak bude dlhovať dohromady vyše 4 270 eur. Kabinet totiž neznížil výdavky, ktoré naplánoval v rozpočte ešte za predpokladaného rastu ekonomiky. "Vláda zadlžuje krajinu bezprecedentným plytvaním a rozkrádaním verejných zdrojov,“ dopĺňa Mikloš.

Šéf krízového tímu strany ekonóm Eugen Jurzyca upozorňuje, že zvýšené deficity môžu obrať našu krajinu o investície. "Zvyšuje sa riziko zvýšenia daní. Je to signál investorom, že sa im tu môže horšie investovať.“

Plán splníme
Minister financií Ján Počiatek nepovažuje nárast dlhu za veľký problém. Ide podľa neho o jednorazový jav spôsobený krízou. Okrem toho si to môžeme dovoliť, keďže v pomere k celému hospodárstvu je dlh nízky. Počiatek tvrdí, že Dzurindova vláda zvýšila dlh o vyše dvesto miliárd korún a navyše ako v bazári sprivatizovala cenné majetky štátu. "Treba hovoriť o Slovenských elektrárňach, ktoré boli predané za zlomok ceny, 32 miliárd korún, no dnes majú hodnotu 150 miliárd.“

Počiatek za svojím plánom šetrenia stojí, hoci Mikloš ho označil za kamufláž. Neverí totiž, že vláda bude škrtať vo volebnom roku, ak tak nerobila doteraz. Minister však kontruje, že zníženie deficitu o 0,8 percenta, ktoré plánuje na budúci rok, je na Európu nadpriemerný výkon.

Plán je slabý
Odborníci považujú kritiku opozície za oprávnenú. Tohtoročný deficit je podľa nich privysoký a plán šetrenia nedostatočný. "Vláda by sa mala sústrediť na znižovanie svojich výdavkov, napríklad čo sa týka miezd vo verejnej správe, transparentnejšie obstarávať,“ hodnotí Peter Goliaš z inštitútu Ineko.

Na druhej strane si odborníci nemyslia, že tohtoročné hospodárenie s verejnými financiami by mohlo odradiť investorov. "Ak to bude jednorazové, tak to nemusí byť problém. Podobný vývoj je aj v iných krajinách,“ komentuje ekonóm M.E.S.A. 10 Ján Marušinec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:05