StoryEditor

Čína nakupuje jadrové palivo. Vo veľkom

16.08.2009, 18:09
Autor:
TASRTASR
Ropné polia v Angole, medené bane v Peru a zásoby plynu v Líbyi -- to sú najnovšie nákupy Číňanov, ktorí sa usilujú zabezpečiť si na celom svete nosiče energie a priemyselné suroviny, aby mohli udržať vysoké tempá rastu svojej ekonomiky.(na snímke Čínsky prezident: Chu Ťin-tchao)

Čína sa zásobuje aj uránom. V poslednom období sa podielom 25 % na jeho spotovom trhu, na ktorom sa získava tovar za platby v hotovosti okamžite, stala jeho hlavným svetovým hráčom. Tento záver urobil kanadský prevádzkovateľ baní Cameco, ktorý je jedným z najväčších uránových podnikov na svete. Podľa vlastných údajov zásobuje aj čínske firmy.

Nemožno pochybovať o tom, že krajina s takou intelektuálnou silou, s takými vzdelanými pracovníkmi a s takým hladom po energii urobí to, čo urobil Západ pri realizácii svojho prvého jadrového programu,“ povedal šéf Cameca Jerry Grandey. Poukázal na to, že Čína teraz buduje 13 jadrových blokov. Od začiatku roka kúpila za hotové asi 8 miliónov libier (libra = 453,59 g) uránu. Uviedol to vedúci marketingu kanadskej firmy George Assie.

Čína neustále pociťuje hlad po rope, plyne a surovinách. Preto zhromažďuje ropné zdroje, kovy, kupuje bane, ropné a plynárenské firmy. Podľa spoločnosti Dealogic, ktorá zhromažďuje globálne údaje o vývoji v surovinových odvetviach, Čína vložila do nich od začiatku roka asi 20 miliárd USD (13,99 miliardy eur). Vlani do tohto sektoru na celom svete investovala 29 miliárd USD.

Renesancia jadrovej energetiky na celom svete je neodškriepiteľným faktom. V nasledujúcich piatich rokoch budú napojené na sieť viaceré jadrové generátory, čo sa prejaví v raste dopytu po nukleárnom palive. Čínske jadrové elektrárne majú teraz inštalovaný výkon 8600 megawattov (MW). Podľa údajov Združenia svetovej jadrovej energetiky (WNA) ho realizácia budovaných projektov zvýši na 15.360 MW. „Aktivita Číňanov je ohromujúca,“ povedal Dustin Garrow, marketingový manažér amerického producenta uránu Paladin Energy.

Jadrová energetika sa rozvíja aj v Japonsku, Spojených štátoch a v Rusku. Americká spoločnosť Ux Consulting, ktorá monitoruje jadrový energetický sektor, uvádza, že počet jadrových reaktorov pripojených na sieť, ktorých je teraz 440, do roku 2030 vzrastie na vyše 600.

Austrálska investičná banka Macquaria očakáva, že do roku 2011 bude ponuka uránového paliva o 2 až 4 % nižšia než dopyt po ňom. Ponuka uránu bude musieť preto vzrásť. Eugen Weinberg, ktorý je expertom na suroviny v nemeckej Commerzbank, upozorňuje na to, že zvýšenie ťažby nebude bez problémov. Koncentrácia uránu je v rude veľmi nízka na to, aby jeho ťažba a jej spracovanie bolo rentabilné. Okrem toho je získanie súhlasu na otvorenie baní ťažké, lebo dochádza k zaťaženiu životného prostredia v ich okolí. Teraz sa medzi problémy pridávajú aj ťažko dostupné úvery.

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

(1 EUR = 1,4294 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:52