StoryEditor

Materskú každý rok zvýšia o desiatky eur

12.10.2010, 00:00

Úsporný balíček. Plány kabinetu sa ešte ani nedostali do parlamentu a už ich koalícia mení. Rodičovský príspevok predsa len nebude pre všetkých jednotný, daňová a odvodová úľava pre tretí pilier možno nakoniec prežije a otázne je aj zvýšenie DPH o percento.                                                                             

Čerství rodičia sa budú mať onedlho lepšie. Ministerstvo práce totiž plánuje od budúceho roka zvýšiť materskú dávku. Tú poberajú mamičky alebo oteckovia na materskej dovolenke počas prvého polroka od narodenia dieťaťa. Kým v súčasnosti jej výška predstavuje 55 percent z hrubej mzdy rodiča, po novom by to malo byť 60 percent. Od januára si tak budú môcť maximálne polepšiť zhruba o 55 eur mesačne. "Chceme pomôcť a podporiť mladé rodiny. Materskú budeme o také isté percento zvyšovať každý rok, aby na konci volebného obdobia jej výška predstavovala 75 percent z hrubej mzdy,“ povedala hovorkyňa rezortu Slavomíra Selešová. O štyri roky by sa tak mala priblížiť k čistej mzde rodiča.

190 eur neskôr
Koľko by prilepšenie čerstvým rodičom malo stáť, zatiaľ nie je jasné. Podľa Selešovej na vyčíslení dosahov pracujú rezortní ekonómovia. "Ministerstvo financií nám však peniaze nedá, takže budeme musieť usporiť sami na sebe.“

To nie je jediná dobrá správa pre mladé rodiny. Aspoň teda pre tretinu z nich. Mamičky a oteckovia, ktorí boli poistení a v súčasnosti poberajú vyšší rodičovský príspevok 256 eur, ho budú môcť poberať aj naďalej. Zjednotenie príspevku na 190 eur od budúceho roka vláda síce schválila už pred troma týždňami, no bude sa týkať len nových rodičov. Tí súčasní s vyšším príspevkom budú môcť počítať aj naďalej. Avšak nie podľa pôvodných pravidiel 24 mesiacov, ale len 20. V praxi to znamená, že o 66 eur budú ukrátení štyri mesiace, no celkovo si polepšia o desiatky eur. Dnes totiž majú na vyššiu sumu príspevku nárok do dovŕšenia druhého roka dieťaťa. A potom im do konca "materskej“ posiela štát na účet nižší "rodičák“ 164,22 eura. "Dá sa to nazvať ako ústupok. Ministerstvo sa zamyslelo nad tým, ako by sa dalo pomôcť mamičkám, ktoré dnes poberajú 256 eur a od nového roka by si výrazne pohoršili,“ vysvetlila kompromis Selešová. Zmena by mala stáť minimálne 15 miliónov eur. Kde ich rezort práce zoberie, zatiaľ nevie.

Úpravy s podporou
Mamičky, ktoré odmietali pôvodný "rázny rez“ ministra práce Jozefa Mihála (SaS), sú spokejnejšie. "Určite to považujeme za ústupový krok. Stále sme však toho názoru, že keď sa to má zjednotiť, tak na tú vyššiu úroveň. Na druhej strane chápeme dnešnú situáciu aj so štátnym rozpočtom,“ reagovala PR manažérka Únie materských centier Michaela Fedorová.

Dodatočné úpravy v rodinnej politike kvitujú aj poslanci z radov koaličných partnerov. "Myslím si, že to podporíme. Už na začiatku som bol ohľadne tejto témy veľmi skeptický a čakal som, že sa zdvihne vlna kritiky. Ľudia radšej prijmú, ak im mierne vzrastú ceny, ako keď sa im siaha na dávky,“ konštatoval podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna. Podľa poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) dal minister práce aj na radu poslancov, ktorí mali s pôvodným úmyslom problém. "V prípade, že by sa zdvihla daň z pridanej hodnoty na 21 percent, mohol by sa aj rodičovský príspevok zjednotiť na úrovni 256 eur,“ dodal podpredseda KDH Július Brocka.

Šéf Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Peter Goliáš na súčasnom princípe vidí zmysel. "Je dôležité, ak výška príspevku zohľadňuje pracovnú aktivitu.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:22