StoryEditor

Česmad bude monitorovať mýtny systém

31.12.2009, 10:51
Autor:
SITASITA

Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia bude od začiatku elektronického výberu mýta dôsledne monitorovať celú jeho prevádzku. V prípade, že zistí závažné a opakované nedostatky, resp. snahu prevádzkovateľa prenášať zodpovednosť za nefunkčnosť systému na slovenských dopravcov, uskutoční v záujme ich ochrany intenzívne kroky na pozastavenie prevádzky systému. Ako Česmad ďalej informoval agentúru SITA, všetci cestní dopravcovia majú v prípade zistenia nezrovnalosti v systéme fungovania elektronického mýta kontaktovať združenie.

Česmad akceptuje termín spustenia mýtneho systému na Slovensku od 1. januára 2010, má však vážne výhrady voči neskorému začiatku registrácie, ktorá začala až 25. novembra 2009 z dôvodov neskorého schválenia verejných obchodných podmienok Národnou diaľničnou spoločnosťou. Združenie preto žiada vytvoriť prechodné obdobie a dlhší časový priestor na zabezpečenie a vybavenie vozidiel palubnými jednotkami, ale najmä na dôsledné overenie funkčnosti systému v praxi.

Iniciatívu a požiadavky skupiny dopravcov v súvislosti s podmienkami fungovania mýtneho systému nepovažuje Česmad za vlastnú aktivitu. Napriek tomu, že s mnohými ich požiadavkami súhlasí, združenie nepodporuje radikálne formy protestu a blokád. "Sme za diskusiu a konštruktívne rokovania. Rovnako, ako pri zavádzaní každého nového systému, aj tu sa vyskytli problémy, ktoré sme riešili a stále riešime," uviedol generálny tajomník Česmadu Pavol Reich. Česmad sa podľa neho chcel tiež zúčastniť na stredajšom stretnutí s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym, skupina dopravcov s tým však nesúhlasila, hoci združenie má dlhodobo rovnaké požiadavky týkajúce sa fungovania mýta.

Česmad pripomína, že už v roku 2007 žiadal zníženie sadzieb mýta a dosiahol 20-percentné zníženie. Sadzby mýta sú pritom známe už dva roky. Aj naďalej ich však združenie považuje za príliš vysoké, najmä z pohľadu spoplatnených úsekov ciest prvej triedy. "Česmad nesúhlasí ani s výnimkami len pre jednu kategóriu vozidiel (autobusy) a bude pokračovať v presadzovaní ekologických zliav na všetky kategórie ekologických vozidiel v systéme elektronického mýta," uvádza ďalej združenie. Česmad už pred vyše rokom požiadal rezorty dopravy a financií aj o zavedenie profesionálnej vratky spotrebnej dane. V súčasnosti chce Česmad dosiahnuť zníženie pokút za porušenie mýtnych pravidiel v prípade neúmyselného nesprávneho nastavenia počtu náprav na palubnej jednotke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:06