StoryEditor

Úsporné modely môžu zdražieť

17.01.2010, 23:00

Ak sa rozhodnete kúpiť si v tomto roku menšie úsporné autíčko, pravdepodobne zaň zaplatíte viac než ku koncu minulého roka. Teda v prípade, že sa nestane nič nepredvídateľné.

Na veľkosti záleží
"Je možné, že dôjde k postupnému, avšak veľmi pomalému zvyšovaniu cien," povedal analytik Unicredit Ľubomír Koršňák. Zákazník by to však mohol podľa neho zistiť len v prípade, že by si robil presnú kalkuláciu ceny po odrátaní zliav a bonusov a porovnal to s predchádzajúcim obdobím. "Predpokladáme, že nárast cien automobilov bude veľmi pomalý a pôjde ruka v ruke s oživovaním celosvetovej ekonomiky."

Nie je však auto ako auto, a to sa podpisuje pod vývoj cien jednotlivých značiek a modelov. Na cenu automobilov vplýva podľa hlavného analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa najmä dlhodobo slabý dopyt či zmena spotrebiteľských preferencií. "Treba preto rozlišovať, o aké autá ide. Ceny tých luxusných budú pravdepodobne klesať, no ceny tých úspornejších, menších a lacnejších práve naopak. Prinajlepšom budú stagnovať," povedal.

Kríza je príležitosť
Automobilový priemysel patrí určite medzi tie odvetvia, ktoré boli krízou najviac zasiahnuté. A pokles predaja donútil v minulom roku obmedziť výrobu a väčšinu predajcov spustiť ceny. Aj vláda sa snažila podporiť predaj zavedením "šrotovného". Takáto situácia by sa v tomto roku zopakovať nemala a všetko nasvedčuje pozvoľnému oživovaniu svetovej ekonomiky. "Kríza znamená pre výrobcov aj príležitosť, a tí, čo sa prispôsobili a prišli na trh s novými, pre spotrebiteľov zaujímavými modelmi, teraz z toho ťažia," povedal Vaňo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:59