StoryEditor

Ekonómovia: Pravicové programy prajú rozpočtu

28.05.2010, 00:00

O udržateľnosť verejných financií sa najlepšie dokážu postarať strany SaS, SDKÚ-DS a Most-Híd. Najhoršie sa, naopak, dá očakávať od SNS, Smer-SD a ĽS-HZDS. Vyplýva to z hodnotenia volebných programov ôsmich strán s najväčšou šancou dostať sa do parlamentu, ktoré v prieskume inštitútu INEKO realizovalo deväť ekonómov prevažne z bánk a mimovládneho sektora. Analytici zdôrazňujú, že slovenské verejné financie sa dnes nachádzajú v zlom stave, pričom volebné programy vo všeobecnosti neobsahujú konkrétne opatrenia, ktoré by zaručili ich potrebnú konsolidáciu. Spoliehať sa len na rast príjmov nebude stačiť, nová vláda by preto podľa nich mala razantne znížiť verejné výdavky, reformovať odvody a dôchodkový systém, tvrdo zasiahnuť proti korupcii a pokračovať v privatizácii.

"V prípade nečinnosti strán, ktorá vyplýva z ich programov, nás čaká buď ďalší rast štátneho dlhu, alebo zvyšovanie daní," myslí si Radovan Ďurana z inštitútu INESS. Zvyšovanie daní by pritom zhoršilo konkurencieschopnosť Slovenska, čo by sa mohlo odraziť aj na nižšom raste ekonomiky s negatívnym dosahom na zamestnanosť a stabilitu verejných financií.

Najlepšie ocenenie od ekonómov získal sľub SDKÚ-DS obmedziť schvaľovanie legislatívy s negatívnym vplyvom na rozpočet tak, aby to bolo možné len súčasne s kompenzačnými opatreniami v rovnakom rozsahu. Pozitívne známky dostali aj sľuby zastaviť zadlžovanie, zaviesť výdavkové stropy, dlhové brzdy a konsolidovať verejné financie, ktoré sa objavujú v programoch viacerých strán.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:05