StoryEditor

Slovenské dlhopisy trpia aj pre Grécko

22.03.2010, 12:21
Autor:
ČTKČTK
Dopyt investorov po dvojročných dlhopisoch s nulovým kupónom, ktoré dnes predávalo Slovensko, mierne zaostal za odhadom trhu (na snímke minister financií Ján Počiatek).

Uviedla to slovenská Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL). Podľa nej treba hlavné príčiny vidieť v problémoch, ktorým v eurozóne čelí Grécko. Vláda si však predajom zabezpečila 239,5 milióna eur.

Cenné papiere bez úrokov

Šéf agentúry Tomáš Kapusta podľa agentúry Reuters povedal, že celkový dopyt po dlhopisoch predstavoval 408,5 milióna eur. Dvojročné dlhopisy patria na Slovensku k papierom s najkratšou splatnosťou.

Ak sa cenné papiere predávajú s nulovým kupónom, znamená to, že investori nedostávajú žiadne úroky. Dlhopisy sa ale predávajú s výraznou zľavou z nominálnej ceny, takže investori zisk realizujú až k dátumu splatnosti, kedy im je vyplatená istina. Kapusta povedal, že problémy Grécka spôsobujú na peňažných trhoch vyššiu nestálosť.

V pláne je další predaj

Slovensko má v pláne v apríli vydať novú emisiu dlhopisov so splatnosťou desať rokov, a to ako syndikovaný papier registrovaný na domácom trhu. Bol by to prvý krok v rámci reforiem, ktoré majú prilákať nových investorov a zvýšiť likviditu. Jednou z možností je aj emisia splatná za 15 rokov. "Stále ešte nevieme, kedy presne, ale malo by to byť v prvej polovici apríla," poznamenal Kapusta.

Slovensko zatiaľ ako posledný člen Európskej únie vstúpilo začiatkom roka 2009 do eurozóny. Objem slovenskej ekonomiky dosahuje približne 63 miliárd eur ročne, čo nie je ani jedno percento objemu ekonomiky celej eurozóny. Krajina sa v súčasnosti spamätáva z hlbokej ekonomickej recesie v zaznamenanej histórii a v tomto roku by si chcela požičať až osem miliárd eur.

Slovensko však musí brať ohľad aj na rozpočtový deficit, ktorý chce tento rok znížiť na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu. Únijné pravidlá totiž povoľujú deficit len do troch percent HDP. Európska komisia minulý týždeň uviedla, že konsolidačný plán, ako ho navrhuje vláda slovenského premiéra Roberta Fica, je v zásade v súlade s odporúčaním komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:27