StoryEditor

Kauza nevyplatených miezd zamestnancov PPS Detva sa blíži ku koncu

27.09.2009, 11:30
Autor:
TASRTASR
Najvyšší súd definitívne rozhodne v sedemročnej kauze nevyplatených miezd približne 1300 zamestnancov skrachovanej bývalej strojárskej spoločnosti PPS Detva (na snímke predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin).

Senát NS bude v tomto mediálne známom prípade rozhodovať na svojom neverejnom zasadnutí začiatkom októbra. "Môžem potvrdiť, že senát Najvyššieho súdu SR sa bude 1. októbra zaoberať na neverejnom zasadnutí dovolaním v kauze nevyplatených nárokov prepustených zamestnancov v PPS Detva. Po nástupe do funkcie sa snažím zrýchliť konanie na Najvyššom súde SR na všetkých úsekoch. Nie je možné, aby tu ležali prípady najzávažnejších zločinov dlhé roky. Rovnako obchodné a civilné spory. Sudcovia musia pojednávať," povedal pre TASR predseda NS SR Štefan Harabin, ktorý sa o dlhoročnú kauzu zaujímal už ako minister spravodlivosti.

Tešili sa predčasne
Ešte v tomto roku sa zamestnanci po rozhodnutí NS SR tešili, že už čoskoro dostanú svoje nevyplatené mzdy a odstupné spred siedmich rokov, následne bolo všetko inak. Zhruba 1300 zamestnancov skrachovanej spoločnosti PPS Detva musí stále po tom, ako správca konkurznej podstaty bývalých strojární podal proti rozsudku NS SR dovolanie ako mimoriadny opravný prostriedok, opäť na svojich približne 1,33 milióna eur (40,07 milióna Sk) čakať. To, či peniaze dostanú, stále teda nebolo vôbec isté. V spore bude teraz rozhodovať iný senát NS SR.

Ľudia sú znechutení
"Ľudia sú už úplne znechutení, ale súčasne aj nahnevaní,"
povedal v auguste TASR Stanislav Ľupták, predseda odborov v PPS Detva i súčasných PPS Group. "Myslíme si, že správca konkurznej podstaty PPS Detva urobil viac, ako musel urobiť," dodal. Odborári dokonca uvažovali, či sa mu v septembri, po celozávodnej dovolenke, nepôjdu "poďakovať" do miesta jeho bydliska.

Spor medzi konkurzným správcom PPS Detva Holding a konkurzným správcom materskej PPS Detva, ktorý bránil vyrovnaniu pohľadávok pre bývalých zamestnancov, sa začal ešte v roku 2002. Rozhodovalo sa v ňom o platnosti prevodu majetku v hodnote vyše 46,47 milióna eur (1,4 miliardy Sk).

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici najprv dvakrát rozhodol, že prevod majetku bol neplatný, čo by pre bývalých zamestnancov PPS Detva Holding znamenalo, že ostanú bez peňazí, keďže sú veriteľmi len dcérskej firmy. NS SR však tieto rozsudky zrušil a vec vrátil krajskému súdu.

KS v Banskej Bystrici prijal ešte 22. augusta 2008 rozhodnutie o zamietnutí žaloby o účinnosť niektorých právnych úkonov súvisiacich s konkurzom a vyrovnaním, ktorými sa previedol majetok spoločnosti na iné subjekty. Jeden z účastníkov sporu správcov konkurzných podstát sa vtedy voči verdiktu prvostupňového súdu odvolal na NS SR. Ten 29. apríla 2009 rozhodol tak, že sa stotožnil s verdiktom súdu prvého stupňa.

Nepomohli ani protesty
Podpolianski strojári sa už viac ráz domáhali vyplatenia miezd a odstupného aj pomocou rôznych protestných akcií. Prvou z nich bol približne 11 kilometrov dlhý protestný hladový pochod na Zelený štvrtok pred Veľkou nocou v roku 2002. Prešli od sídla firmy do mesta, kde oznámili podanie návrhu na konkurz firmy. Neskôr zablokovali štátnu cestu vedúcu Detvou a zorganizovali aj ďalšie protesty, ale neúspešne. O pomoc sa v minulom funkčnom období obrátili aj na vládu SR, o problém sa vlani osobne zaujímal aj vtedajší minister spravodlivosti Harabin.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:50