StoryEditor

Trhliny v úspornom balíčku sa zväčšujú

13.10.2010, 19:00
Koalícia možno zachová aj daňovú úľavu v treťom pilieri.

Vyše milión dobrovoľných sporiteľov na penziu si môže vydýchnuť. Okrem toho, že ich sporenie v treťom pilieri nebude zaťažené odvodmi, podľa všetkého nemusia prísť ani o daňovú úľavu. Jej zrušenie by ľuďom ročne mohlo zvýšiť dane skoro o 80 eur a priniesť tak do deravého rozpočtu chýbajúce milióny. Hoci tento zámer prešiel vládou a už ho v prvom čítaní odobrili aj poslanci, koalícia ešte pred definitívnym schválením zrejme svoje plány zmení. „Možnosť odpočítateľnej položky by mala ostať zachovaná,“ hovorí najnovšie minister práce Jozef Mihál (SaS).

Trhliny v balíku
Odôvodňuje to tým, že tretí pilier má rovnakú filozofiu ako druhý. „Potom by sa malo všetko chovať rovnako pokiaľ ide výpočty dane z príjmov, výpočet daňového a vymeriavacieho základu.“
S touto myšlienkou súhlasia aj viacerí koaliční poslanci. Podľa Mostu by sa mohla úľava zachovať, len napríklad o niečo znížiť. „Je to otázka prepočtov a kalkulačného vzorca,“ pridáva sa aj Monika Gibalová z KDH. Za zachovanie úľavy je aj opozičný Smer.

Odkiaľ vziať peniaze
Zo zrušenia tejto výnimky si rezort financií sľubuje na budúci rok vyše 14 miliónov eur. „Ak dajú poslanci alternatívne návrhy, tak ministerstvo od nich logicky očakáva aj návrhy, ktoré by kryli výpadok očakávaných daňových príjmov,“ odkázal hovorca rezortu Martin Jaroš. Medzi poslancami sa začalo ako kompenzačné opatrenie spomínať napríklad skoršie zavedenie fiškálnych pokladníc. Tie majú zabrániť daňovým únikom.
„Principiálne sa mi zdá byť efektívnejšie, ak by bol tretí pilier podporovaný osvetou a nie daňovými alebo odvodovými výhodami,“ poznamenal šéf INEKO Peter Goliaš.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:12