StoryEditor

Štefanov ušiel novinárom. Na otázky o webe neodpovedal

01.12.2009, 23:00

Ministerstvo výstavby nepredražilo a nezaplatilo za vytvorenie jednej webovej stánky dvom firmám. Aspoň to tvrdí jeho šéf Igor Štefanov. "Chcel by som reagovať na to, že rezort údajne zaplatil za jednu internetovú stránku dvakrát. To nie je pravda.“ Prvá firma Creative Mind mala stránku Národného strategického referenčného rámca vytvoriť a pol roka spravovať. Vypýtala si za to 980-tisíc korún. Druhá spoločnosť Zamedia, ktorá figuruje v nástenkovom tendri pri predražených logách, mala zas za úlohu podľa Štefanova redizajn stránky. Ten však bol drahší než samotná tvorba. Firma totiž zinkasovala 1,26 milióna korún. Niektorí ministri pritom dokázali vytvoriť stránky len za niekoľko tisíc korún.

Minister ušiel
Prečo nemohla redizajn urobiť firma Creative Mind, sme sa od ministerstva nedozvedeli. "Boli by sme schopní spraviť taký redizajn, no s takouto požiadavkou nás nikto neoslovil,“ reagoval zdroj z firmy Creative Mind. Kto stál za vytvorením ostatných rezortných stránok operačných programov v rámci eurofondov, sa nevie. Minister Štefanov na tlačovke totiž nedal novinárom priestor na otázky a z miestnosti odišiel. "Považujeme predmetnú záležitosť za uzavretú,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Linda Vaškovičová na naše ďalšie otázky.

Nereálna cena
Podľa samotného ministra je však cena za stránky adekvátna. "Nie sú určené len na zabezpečenie informovanosti pre verejnosť, ale zabezpečujú aj rezervačný systém v komunikácii so žiadateľmi o nenávratný finančný príspevok, ktorých je už niekoľko tisíc,“ argumentoval Štefanov. Systém sa podľa neho preto musel dostatočne zabezpečiť "vzhľadom na kapacitu servera či grafický kód ako ochrana pred útokmi cez počítačové roboty. To sa vďaka zvolenému systému podarilo, o čom svedčí to, že už v prvej hodine sme zaznamenali 600-tisíc otvorení a systém neskolaboval.“ Podľa šéfa spoločnosti tvorbawebov.sk Martina Csomora však tieto stránky nie sú ničím extra náročné. "Za tie sa považujú sociálne siete, kde si ľudia vytvárajú vlastné profily, pridávajú fotky, hudbu, či si medzi sebou píšu. V prípade webov operačných programov to tak nie je. Ich cena nie je reálna.“ Či drahé weby skontroluje Najvyšší kontrolný úrad, ktorý preveruje nástenkový tender, zatiaľ nie je známe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:41