StoryEditor

Strážca tendrov končí po Radičovej kritike

12.04.2011, 00:00
Roman Šipoš po kritike premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) odstúpil z funkcie šéfa Úradu pre verejné obstarávanie.

Radičová totiž pred časom vyjadrila podozrenie, že úrad cielene ruší a pozastavuje verejné súťaže, a to najmä tie, ktoré sú financované z eurofondov. „Okolnosti, ktoré sa vyskytli, ma utvrdili v tom, že som nemohol konať inak, keď chcem naďalej zostať pri svojich ľudských hodnotách a zásadách. Od vymenovania do tejto funkcie som vždy konal štandardným postupom pri ochrane verejného záujmu a som presvedčený, že som vedome nepochybil,“ hovorí odchádzajúci predseda Šipoš. Premiérka tvrdí, že o jeho dôvodoch nevie. „Nečakala som to. Dozvedela som sa to z listu, ktorý mal pán Sulík pri sebe, obrátila som sa na pána Šipoša esemeskou, že by som sa s ním rada rozprávala o tom, aké boli jeho pravé dôvody,“ tvrdí Radičová. 


Smer hovorí o tlaku
Niečo iné si však myslí predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Podľa jeho slov bolo v posledných dňoch cítiť silné tlaky zo strany koalície. Stále však trvá na tom, aby sa funkcia predsedu úradu ponechala opozícii. „Nevidím dôvod, aby na čele takéhoto významného úradu nestál nominant opozície. Ak toto nebude vláda rešpektovať, tak búra akékoľvek vzťahy a princípy, na ktorých sa buduje slovenský politický systém. Ak tam dosadia svojho človeka, budú kriviť zákony,“ konštatuje. Za jeho vlády sedel na stoličke predsedu nominant strany SMK, podpredsedom bol človek z radov SDKÚ-DS.

Šipoš mal kritikov
Podľa Petra Kunderu z Aliancie Fair play mal Šipoš odísť už v čase, kedy v parlamente predkladal novelu o verejnom obstarávaní, ktorá nakoniec nenašla podporu vládnych strán. „To bol signál na odchod, čudujem sa, že nezložil funkciu skôr, keďže sa ukázalo, že jeho predstavy nie sú politicky priechodné.“
Kundera Šipošovi vyčíta slabú kontrolnú činnosť, či nedostatočne transparentné zverejňovanie údajov o tendroch.

Podľa jeho slov však týmto odchodom nateraz značne uľahčil prácu premiérke. Odvolávanie predsedu úradu je totiž veľmi citlivou politickou témou. Radičová, naopak, tvrdí, že ani ich posledné rokovanie sa nenieslo v duchu jeho odvolávania. „Nikdy to nebolo o kritike jeho hlavy. Chcela som, aby tí, ktorí predkladajú verejné obstarávania, jasne vedeli, čo majú splniť, aby ich informoval, kde robia najčastejšie chyby, aby sa to neopakovalo,“ povedala. Za Šipošovho pôsobenia bola z 200 verejných súťaží zrušená polovica.

Radičová vs. Fico
To, či na čele úradu bude nakoniec nominant opozície alebo koalície, nateraz nie je isté. Fico však trvá na tom, aby táto funkcia zostala v rukách opozičných strán. „Každá politická strana má právo predstúpiť s vlastným návrhom, aj opozícia, samozrejme,“ myslí si Radičová.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova tento úrad nepatrí opozícii ani koalícii. Mal by byť nezávislý. To isté si myslí aj Kundera. „Nemôže to patriť opozícii, nie je to ich orgán na kontrolu vlády. Musí byť do maximálnej možnej miery apolitický,“ dodáva. Premiérka sa však obáva, že dosadiť nezávislého človeka do tejto funkcie nebude možné. „Rada by som videla nezávislého experta, ktorý sa rozumie verejnému obstarávaniu,“ konštatuje Radičová. Nominácia nateraz zostáva otázkou rokovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 13:24