StoryEditor

"Prievanu" v peňaženke sa tento rok neobávajte

17.01.2010, 23:00
Najbližšie obdobie bude charakteristické skôr stabilitou, veľké cenové výkyvy z minulého roka by sa nemali zopakovať.

Lacnejšia nafta, elektronika a energie, naopak drahšie služby, alkohol či cestovanie. Práve toto sú zmeny v cenách, ktoré by sme mali vo svojich peňaženkách pocítiť najviac. "Volebný“ rok 2010 nám prinesie zdražovanie a zlacňovanie takmer v každej oblasti. Kým však zmenu pri niektorých tovaroch a službách pocítime výraznejšie, iné nemusíme ani postrehnúť.

Radosť motoristom
Najvýraznejšie zlacnenie, ktoré by sme mali, či už priamo alebo nepriamo, pocítiť všetci, asi najviac poteší motoristov. Vláda sa totiž rozhodla znížiť spotrebnú daň na naftu, keďže sa tak snaží kompenzovať zvýšené náklady prepravcov zo zavedenia mýta. "Ak sa toto zníženie spotrebnej dane premietne v plnej miere do cien motorovej nafty, tá by mohla klesnúť približne o desať percent,“ povedal analytik spoločnosti UniCredit Ľubomír Koršňák. V praxi to znamená, že pokiaľ ste doteraz zaplatili za plnú nádrž napríklad 50 eur, teraz zaplatíte 45 a päť eur ušetríte.

Naopak, mierne zdraženie sa dá očakávať v prípade benzínov. "Spotrebné dane sú len jednou zo súčastí celkovej ceny pohonných látok, a tak bude ich cena ovplyvňovaná viac pohybmi na svetových trhoch s ropou a výmenným kurzom dolára oproti euru,“ povedal analytik Volksbank Vladimír Vaňo. Cena ropy by mohla podľa odhadov v tomto roku narásť na 90 dolárov za barel, čo by podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sk v prípade benzínov znamenalo zdraženie asi o tri až štyri centy za liter.

Najmä minuloročné nízke ceny ropy sa zas podpísali pod zlacnenie energií v tomto roku. Najviac ide dole zemný plyn, ktorý bude podľa hovorcu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslava Luptáka lacnejší v priemere o päť percent. "Teplo by malo zlacnieť približne o štyri percentá, keďže veľká väčšina zdrojov je na zemný plyn. No tam, kde kúria uhlím, cena porastie.“ Zlacnieť by mala aj elektrina, v priemere takmer o tri percentá. Najvýraznejšie to pocítia Západoslováci a najmenej východniari.

Drahšia pizza
Hoci cena cigariet by sa v tomto roku meniť nemala, neplatí to o alkohole. "V dôsledku zvýšenia spotrebnej dane z liehu by mal od marca 2010 zdražieť alkohol približne o desať percent,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír. Daň narastie o 67 centov za liter tvrdého alkoholu.

Rast cien môžeme podľa analytikov očakávať aj pri potravinách, tovaroch a službách. "Predpokladám však, že ceny služieb budú rásť rýchlejšie ako ceny tovarov,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Kým podľa neho ceny tovarov dosahujú takmer 90 percent ceny v únii, ceny služieb sú len polovičné. Ľubomír Drahovský z agentúry pre prieskum trhu Terno očakáva ich nárast o 15 až 20 percent. Je preto dosť možné, že posedenie v reštaurácii alebo kaderníčka budú v novom roku o pár eur drahšie.

Mýto a potraviny
Potraviny by však mali zdražieť málo, a hlavne ku koncu roka. Rast by mal kopírovať vývoj inflácie a tá bude závisieť od tempa, akým sa bude ekonomika zotavovať z krízy. Svojím dielom k zdražovaniu určite prispeje aj novozavedené mýto, ktoré dopravcom zvýši prevozné náklady. Presne vyčísliť, o koľko, sa v tejto chvíli nedá. Podľa Drahovského by to mohlo priniesť zvýšenie ceny pri potravinách okolo jedného percenta. Zlacnenie sa dá očakávať napríklad pri banánoch, ale aj pri elektronike. Tá by v niektorých prípadoch mohla ísť dole o desať percent.

V dôsledku mýta stúpnu aj ceny lístkov niektorých diaľkových spojov. Viaceré autobusové spoločnosti už ohlásili zvýšenie cien okolo desať percent. O niečo by mohli zlacnieť luxusné autá. Tie menšie úsporné však môžu v tomto roku nepatrne zdražieť.

Prečítajte si aj:
Úsporné modely môžu zdražieť

Ak sa rozhodnete kúpiť si v tomto roku menšie úsporné autíčko, pravdepodobne zaň zaplatíte viac než ku koncu minulého roka. Teda v prípade, že sa nestane nič nepredvídateľné.

Nízke ceny? Pred voľbami sú veľmi dôležité

Na ceny v obchodoch bude tento rok vplývať aj fakt, že má nálepku „volebný“. Je v záujme vládnej koalície, aby ceny udržala na uzde. Politici nemôžu účinne stanovovať trhové ceny v konkurenčnom prostredí. Určité páky však majú – môžu napríklad nepriamo ovplyvniť výšku cien pohonných látok rokovaním s výrobcom a dominantnými predajcami na našom trhu. Cena nafty ovplyvňuje aj údaje na cenovkách v obchodoch.

Oslavy nás vyjdú drahšie. Najmä kvôli alkoholu

Hoci sa v tomto roku očakáva zdraženie základných potravín, nemalo by ísť o nič dramatické. To sa však nedá povedať o tvrdom alkohole, ktorý by mohol po zavedení vyššej spotrebnej dane zdražieť až o 10 percent. Nie všetko sa však bude len zdražovať a tí, ktorí v tomto roku plánujú nákup elektroniky, by mohli podľa analytikov ušetriť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:23