StoryEditor

Neviete splácať úver? Dohodnite sa

05.11.2009, 23:00
Banky vám väčšinou pri problémoch vyjdú v ústrety.

Od predchádzajúceho roka výrazne vzrástol počet tých, ktorí sa dostali do ťažkostí v dôsledku neschopnosti splácať svoje úvery. Hlavnými dôvodmi sú strata zamestnania či znižovanie platov. Tieto problémy ľuďom výrazne nabúrali mesačný rozpočet a spôsobili, že viac nestačia hradiť úvery v požadovanej výške. Na strane firiem je tento stav spôsobený najmä poklesom zákazníkov, a teda aj ziskov spoločnosti. Ste jedným z nich? Ak áno, základnou radou bánk je: nepanikárte.

Čo vám banka ponúka, ak máte problém splácať úver:

  • predlženie splatnosti
  • celkový odklad splátok
  • odklad splátok istiny, platíte len úrok
  • splátkový úver
  • zníženie výšok splátky
  • konzultácie a poradenstvo
  • väčší úver, ktorým tie menšie vyplatíte

Neskrývajte sa
Slovenské banky sú tradične opatrné. To znamená, že uchádzač o úver musí splniť prísne kritériá, aby sa zabezpečilo, že ho dostanú len tí najsolventnejší klienti. Vďaka tomu v súčasnosti nie je až taký vysoký počet ľudí a firiem, ktoré nie sú schopné plniť svoje záväzky. Napriek tomu však ich počet najmä vplyvom ekonomickej krízy stúpa, čo potvrdzujú aj samotné banky. "V porovnaní s minulým obdobím sa častejšie stretávame s prípadmi, kedy sa klienti zaujímajú o možnosť odkladu splátok či ich zníženie,“ hovorí Zuzana Francúzová z ČSOB. Najrizikovejšie sú pritom nezabezpečené bezúčelové úvery a mikroúvery pre malých podnikateľov. Z regiónov je najviac postihnutý východ a sever Slovenska.

Ak ste práve vy jedným z tých, ktorí viac nie sú schopní plniť podmienky úveru, hlavnou radou odborníkov je túto skutočnosť bez meškania banke oznámiť a neskrývať hlavu do piesku. Tým, že sa budete snažiť vyhnúť sa celej situácii, ju totiž môžete, naopak, skomplikovať.

Kedy dôjde k pozastaveniu
Stopnutiu úveru predchádza dlhší proces a je teda nepravdepodobné, že vám okamžite stopnú financovanie. "Pri úveroch pre fyzické osoby nie je obvyklé, aby sa tak stalo. Ak je úver poskytnutý a podpísaná úverová zmluva, k pozastaveniu jeho financovania dochádza výnimočne. Dôvody súvisia najmä s dodatočným zisteným podvodom - či už uvedením nepravdivých informácií v žiadosti o úver alebo predložením sfalšovaných dokladov,“ objasňuje Francúzová. O úver teda prídete najmä ak ste banku zavádzali. Zároveň však táto možnosť hrozí aj v prípade, že klienti - či už podnikatelia alebo jednotlivci - čelia konkurzu, exekúcii či majetkovému súdnemu konaniu. Boris Gandel z Tatra banky dodáva: "Medzi závažné dôvody, ktoré môžu viesť k pozastaveniu financovania, patrí existencia exekučných konaní vedených voči klientovi, podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu na majetok klienta, porušenie všeobecných úverových podmienok či ak klient neplní záväzky dohodnuté v úverovej alebo zabezpečovacej zmluve.“

Treba komunikovať
V poslednom spomínanom bode nepodliehajte panike. Treba mať na pamäti, že je v záujme samotných bánk, aby vám vyšli v ústrety a ponúkli vám rôzne "záchranné“ kroky. Ako ich konanie objasňuje Tatiana Jonáková z OTP banky Slovensko: "Stopnutie financovania je individuálny proces. Banka s klientom prerokuje problémy a následne stanoví ďalší postup. V prípade, že klient nezvláda platiť, ponúkame možnosť stanovenia nového splátkového plánu, predĺženie splatnosti úveru či konsolidáciu viacero úverov do jedného úveru.“ Prízvukuje však, že je aj v záujme samotnej firmy alebo jedinca, aby prejavil aktívny prístup pri hľadaní riešenia. "V prvom rade je potrebné, aby klient, ktorý má v súčasnosti problém so splácaním úveru, navštívil banku a riešil túto situáciu. Nepomôže mu, ak s bankou prestane komunikovať a nebude riešiť svoj aktuálny problém,“ dodáva Jonáková.

Myslite dopredu
Ak aj v súčasnosti problém so splácaním úveru nemáte, nezabúdajte, že toto riziko môže nastať v budúcnosti, a je preto dobré sa naň pripraviť - či už opatrnosťou pri akceptovaní úveru, dôkladným zvážením svojich dlhodobých finančných možností alebo priebežným šetrením. V ústrety vám v niektorých prípadoch vyjde aj samotná banka. Niektoré z nich napríklad ponúkajú v prípade spotrebiteľského úveru možnosť poistiť si schopnosť splácať finančný záväzok pre prípad poistných udalostí ako smrť, invalidita, pracovná neschopnosť či strata zamestnania.

Prečítajte si aj:
Dajte si pozor na úverovú špirálu

Na Slovensku už nie je výnimkou, ak má niekto dve aj tri pôžičky. Ak nie ste schopný tieto úvery splácať, je potrebné, aby ste zachovali chladnú hlavu a nepokúšali sa hneď získať ľahko dostupné pôžičky od neznámych spoločností, varujú odborníci. Mohli by ste sa stať obeťou úverových podvodníkov alebo podpísať nanajvýš nevýhodný úver, ktorý by vašu súčasnú situáciu výrazne sťažil. Jedným z riešení je preto vziať si väčší úver priamo od banky, ktorým tie menšie vyplatíte.

Pád na trhu práce sa pomaly končí

Pri pohľade na trh práce za posledný rok sa dá jeho vývoj najlepšie prirovnať k rýchlemu behu z kopca. Po niekoľkoročnom štveraní sa pred rokom úroveň nezamestnanosti dosiahla historicky najpriaznivejšie hodnoty. Samotné hľadanie práce prestalo byť tým strašiakom ako v minulosti a zo všetkých strán prichádzali správy o neustálom prijímaní nových pracovníkov.

Anketa: Ako ste pocítili dosahy krízy?

Boris Absolon, konateľ spoločnosti KC Multitrade
Pri porovnaní medziročného vývoja tržieb našej spoločnosti evidujeme asi 20-percentný pokles, ktorý však nemá výrazný vplyv na tvorbu hospodárskeho výsledku. Za hlavnú hrozbu krízy považujem množiace sa bankroty spoločností, z ktorých však sú mnohé špekulatívne. Práve tento typ „podnikania“ je ťažké predvídateľný a v konečnom dôsledku poškodzuje zdravé firmy na trhu. Ďalšiu dávku neistoty do domáceho podnikateľského prostredia vnáša samotný štát svojím návrhom zákona o strategických podnikoch.

Poradňa

Prehliadka u lekára
Chcem ísť na preventívnu prehliadku u stomatológa. Ak ju do konca decembra neabsolvujem, budem musieť platiť za ošetrenie u zubára v plnej výške. Môj zamestnávateľ mi však nechce dať voľno. Má na to nárok?

01 - Modified: 2003-08-25 20:03:21 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 02 - Modified: 2003-08-25 20:11:53 - Feat.: 0 - Title: Zo sveta 03 - Modified: 2003-08-25 20:13:52 - Feat.: 0 - Title: Výtvarné dielo s vlastnou filozofiou 04 - Modified: 2003-08-25 20:13:54 - Feat.: 0 - Title: Žilina už iba o česť slovenského futbalu 05 - Modified: 2003-08-25 20:13:56 - Feat.: 0 - Title: Drummondovi hrozí ďalší trest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:52