StoryEditor

Slováci si priplatia za plyn

29.11.2010, 23:00
Ceny energií. Domácnosti zaplatia od januára viac za plyn. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví síce najprv zamietol všetky návrhy plnárov, nakoniec však prišiel s vlastným. Zdraženie nepresiahne desať percent.

Plyn od januára zdražie. Stane sa tak vôbec prvýkrát od jesene 2006. Predošlá vláda totiž zdražovanie odmietala. Domácnosti, ktoré plynom aj kúria a majú veľkú spotrebu, si tak pri najhoršom priplatia až 300 eur ročne. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví oznámi svoje konečné rozhodnutie najneskôr vo štvrtok. Šéf úradu Jozef Holjenčík prezradil iba to, že zdraženie nedosiahne desať percent. "Zvýšenie ceny plynu nebude o dvojciferné percento, návrh ešte nie je definitívny,“ povedal Holjenčík. Hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták zdôvodňuje zdraženie najmä pohybom kurzu eura oproti doláru. Plyn k nám totiž prúdi z Ruska. A platíme zaň v dolároch.



Za všetkým hľadaj ropu
Zdraženie nie je len o eure a dolári. Tvrdí to analytik spoločnosti Trim Broker Pavol Vejmelka. "Cena zemného plynu sa odvíja od cien energií, najmä ropy, ktoré sa obchodujú na burze v Rotterdame a Amsterdame,“ reagoval Vejmelka s tým, že ropa v poslednom čase rapídne zdražela.

Expert na energie a bývalý šéf Regulačného úradu Ján Matuský pripomenul, že zmeny v cenách energií a pohyby kurzov sú známe. Napríklad koncom minulého týždňa euro dosiahlo opäť dvojmesačné minimum oproti doláru. Úrad ich nemôže obísť. "Regulačný úrad musí vyhodnotiť tendencie týchto zmien pre budúce obdobie a ich vplyv na regulovanú cenu.“

Neúspešné pokusy plynárov
Cena však podľa neho musí byť spravodlivá pre obe strany, pre dodávateľa aj spotrebiteľa. Na Slovensku dodáva plyn pre domácnosti iba Slovenský plynárenský priemysel. Podnik predkladá cenové návrhy na regulačný úrad, v tomto roku ich bolo už viacero. Ani jeden z nich však regulátor neschválil. Ostatný z návrhov počítal až so 14-percentným zdražením od januára. "Vychádzal z aktuálneho stavu a predpokladaného vývoja kľúčových faktorov vplývajúcich na nákupnú cenu plynu. Teda ceny ropy a výmenného kurzu eura oproti doláru. Svoj návrh sme riadne spracovali a podložili relevantnými údajmi. Zabránilo by to zopakovaniu situácie z tohto roka, keď strata v regulovaných segmentoch predaja plynu dosiahne 80 miliónov eur,“ uviedol hovorca podniku Ondrej Šebesta.

Regulátor sa rozhodol sám
Napriek neúspešným návrhom SPP cena plynu pôjde hore. Regulačný úrad má totiž právo sám meniť cenu energií, čo dokázal aj v tomto roku. V januári prinútil SPP, aby plyn zlacnel o vyše štyri percentá. Teraz sa situácia otočila. Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) sa drží v ústraní. "Úlohou ministerstva nie je stanovovanie cien energií, ani ich regulácia. Táto kompetencia je plne v rukách Úradu pre reguláciu sieťových odvetví,“ reagoval hovorca rezortu Róbert Merva.

Napriek tomu, že ministerstvo dáva od cien energií ruky preč, stále platí zákon predchádzajúcej vlády, podľa ktorého štát spolurozhoduje o cenových návrhoch. Ako väčšinový akcionár SPP totiž na valnom zhromaždení musí odobriť snahu plynárov o prípadné zdraženie. To sa pri ostatnom návrhu SPP nepodarilo. "Pri posudzovaní návrhov SPP, kde sme nútení zákonom sa k nim vyjadrovať, sme vždy vychádzali z relevantných údajov, a preto sme dvojciferné zvyšovanie nepodporili,“ doplnil Merva. Miškov chce kontroverzný zákon zrušiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:12