StoryEditor

V investovaní stavte na zlato, pozor na akcie bánk

27.12.2009, 23:00

Keď investovať, tak do zlata, Brazílie či farmaceutického priemyslu. Vyhnúť by ste sa mali nákupu akcií bánk, radia finančníci, ktorí sa zhodli len v tom, že vývoj na svetových trhoch bude na budúci rok veľmi neistý. „Veľa o budúcom roku napovie obchodovanie počas januára. Plusový prvý mesiac signalizuje dobrý rok,“ hodnotí Vladimír Gešperík z Capital Markets.

Do čoho investovať peniaze

  • zlata, striebra
  • akcií spoločností z Brazílií či indie
  • kávy, bavlny, pomarančového koncentrátu
  • menového páru dolár/euro
  • austrálskeho a kanadského dolára
  • potravinárskych a farmaceutických spoločnosti
  • firiem z technologického odvetvia

Ťažký rok
V tomto roku finančné trhy predviedli nevídanú výkonnosť. Rástli akcie, komodity, nehnuteľnosti aj dlhopisy. Na budúci rok nás podľa odborníkov extrémny rast nečaká. „Finančné trhy si zoberú oddychovú fázu a zhodnocovanie bude omnoho pomalšie,“ odhaduje Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum.

Martin Vrablec z finančnej skupiny Fio očakáva, že akciové trhy v úvode roka vzrastú, možno aj o desať percent. Neskôr sa oslabia a výsledok za celý rok môže byť aj mínusový.

Ronald Ižip z CI Komodity si myslí, že akcie budú aj v prvých mesiacoch pre defláciu stratové.

Čo má potenciál
Podľa neho sú jednoznačným víťazom súčasných svetových problémov drahé kovy – zlato a striebro. „Aj napriek tomu, že očakávame ich krátkodobý pokles, sú rozhodne najlepšou dlhodobou investíciou s potenciálom ziskov až niekoľkých sto percent ročne.“

„Preferujeme investície do akcií spoločností z Indie a Brazílie. Tam vidíme priestor na rast viac ako 20 percent,“ radí Gešperík z Capital Markets.

Tomčiak z Colossea vidí vysoký potenciál v niektorých menej známych komoditách, ako sú káva, bavlna či pomarančový koncentrát. Takisto „investovanie v Južnej Afrike môže byť v dôsledku blížiacich sa majstrovstiev sveta vo futbale zaujímavé, ale priemerný slovenský investor by na to radšej mal zabudnúť“.

Kurzy a istota
Z mien je podľa Vrableca aj naďalej zaujímavý pár euro/dolár. „Dolár považujeme za podhodnotený, preto sa dá očakávať pokračovanie jeho posilňovania.“ No sprevádzať to bude nestálosť. Podľa Jána Korba z Patria Direct je dobré sledovať vývoj dolára aj voči ostatným svetovým menám.

Tomčiak, naopak, hovorí, že zaujímavejšie sú takzvané komoditné meny – austrálsky a kanadský dolár. „Austrália a Kanada sú závislé od exportu základných surovín. Globálny dopyt po komoditách by sa vďaka skončeniu recesie mal zvýšiť, čo by sa kladne prejavilo na ich hodnote.“

Pre konzervatívnejších investorov budú podľa Kamila Boroša z X-Trade Brokers atraktívne akcie z menej citlivých sektorov na recesiu. „Napríklad akcie potravinárskych alebo farmaceutických spoločností.“

Medzi tieto spoločnosti patrí napríklad Johnson&Johnson, McDonald´s alebo Coca Cola. „Pri týchto spoločnostiach je výhodné využívať práve poklesy na ich nákup, čím investor dosiahne veľmi zaujímavý dividendový výnos,“ poznamenal Vrablec z Fio.

Gešperíkovi sa pozdávajú firmy z technologického odvetvia, ktoré ťažia zo zvyšovania efektívnosti vo firmách.

Rizikové banky
Za rizikovú považuje Boroš kúpu akcií bánk. „Banky, najmä tie európske, budú musieť odpísať ešte výraznú časť z hodnoty svojich toxických aktív.“ Ďalšie straty môžu bankám privodiť problémy so splácaním štátnych dlhov, ktoré v posledných týždňoch mali Grécko a Dubaj.

Gešperík by bol opatrnejší najmä pri čínskych akciách, kde sa najviac vzdialila ziskovosť firiem od ich ceny na burze.
Tomčiak neverí štátnym dlhopisom. Ak sa začnú zvyšovať, úrokové sadzby, ceny dlhopisov by podľa neho zareagovali poklesom.

Podľa Ižipa nie je dobré viazať dnes peniaze na niekoľko rokov na výnos pár percent. Od polovice budúceho roka sa môže totiž začať objavovať inflácia. Najúspešnejšia stratégia na rok 2010 je podľa neho zachovať si flexibilitu a sledovať trh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:33