StoryEditor

Pri liekoch a knihách sa Fico zastavil

26.05.2010, 00:00

Zrušenie rovnej dane, daň z dividend, daň z darovania pre tretie osoby či vyššie zdanenie bánk. Viacero sľubov ľavicového Smeru-SD premiéra Roberta Fica, ktorý hral v tejto vláde prvé husle, sa do praxe nedostalo.

Vláda tiež mala na muške nižšiu DPH na niektoré tovary a služby. "Zdroje, ktoré získame z príjmu právnických osôb, chceme použiť na zavedenie päťpercentnej sadzby DPH na vybrané druhy základných potravín, lieky, zdravotné pomôcky," cituje premiéra Fica z júna 2006 inštitút INEKO.

Fico sa zastavil pri znížení DPH na lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy. Sadzba klesla z 19 na 10 percent v roku 2007. "Domnievam sa, že zníženie DPH malo v tomto prípade zanedbateľný vplyv na ceny," zhodnotil ekonóm Ján Marušinec z inštitútu M.E.S.A.10.

Ďalšie zásahy do daňového systému, ktoré mala vláda v programovom vyhlásení, plnila iba čiastočne. Zvýšenie solidarity malo priniesť postupné zvýšenie nezdaniteľného základu dane a daňový bonus pre nízko zarábajúcich. Kabinet premiéra Fica to chcel kompenzovať zdanením "bohatých". "Vláda navrhne zvýšiť zdaňovanie fyzických osôb s nadštandardnými príjmami," píše sa v programovom vyhlásení. Lenže pre nízke daňové príjmy štát spravil "milionárov" aj z ľudí, ktorí zarábajú zhruba 1 200 eur mesačne bez započítania odvodov, čo nie je ani pol milióna korún ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:09