StoryEditor

Firmy by vo vláde prijali SDKÚ

02.06.2010, 00:00
Voľby. Koaličné volebné programy nespĺňajú predstavy podnikateľov tak, ako tie opozičné. Pravica sa viac zameriava na zastavenie zadlžovania, či na boj s korupciou. Koalícia výsledky štúdie firiem neuznáva.

Volebný program opozičného lídra SDKÚ-DS je pre podnikateľov najpriaznivejší. Naopak, plány zahrnuté v programe Slovenskej národnej strany, biznis prostrediu príliš nepomôžu. Vyplýva to zo štúdie Podnikateľskej aliancie Slovenska, ktorá mapuje volebné programy ôsmich politických strán s reálnou šancou dostať sa po blížiacich sa voľbách do parlamentu. "Program SDKÚ-DS sa dá charakterizovať ako najviac výhodný pre podnikateľov. Zatiaľ čo sa ich plány zhodujú najviac s požiadavkami našich členov, program národniarov je z hľadiska podnikateľského prostredia najslabší,“ povedal autor analýzy a člen strategickej rady PAS Jozef Hajko. Aliancia združuje 44 spoločností, ktoré zamestnávajú 65-tisíc ľudí. 

 


Koalícia na posledných miestach
Zodpovedne spravovať krajinu a zabezpečiť makroekonomickú stabilitu, zvýšiť vynútiteľnosť práva či znížiť odvodové zaťaženie a zjednodušiť odvodový systém. To sú len prvé tri predstavy firiem z desiatich, ktoré sa aliancia snažila nájsť vo volebných programoch. Práve súlad medzi týmito požiadavkami a plánoch politických strán na najbližšie štyri roky rozhodol o výsledku. Partia okolo volebnej líderky Ivety Radičovej získala v hodnotení 68,1 percenta spomínanej zhody, pričom 50-percentnú hranicu prekročilo aj KDH a Sloboda a solidarita sa umiestnila na treťom mieste. "Výsledok považujem potvrdenie správnosti nášho programu," komentoval poslanec opozičného lídra Ivan Štefanec.
Firmám by veľmi nepomohlo, no ani neuškodilo duo strán Most-Híd a SMK. Posledné tri priečky zostali však pre súčasnú vládnu koalíciu. Najsilnejšia strana Smer-SD má vo svojom volebnom programe len takmer 24-percentnú zhodu s požiadavkami firiem a patrí jej tak šiesta priečka. "Nekomentujem názory pionierskej organizácie SDKÚ,“ reagoval na výsledok štátny tajomník rezortu financií za Smer-SD Peter Kažimír.

Predposlednú pozíciu má strana ĽS-HZDS a s 10,5-percentným súladom sa dostali na posledné miesto národniari. "Ak by si dali tú námahu a preštudovali si ten program, tak by zistili, že je zameraný práve na podporu slovenskej podnikateľskej scény,“ reagovala podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Podľa nej rozhodovali politické motívy a nie objektivita.

Objektívne neobjektívne
Šéf Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Peter Goliaš o správnosti výsledku nepochybuje. Program SNS je naozaj slabý. Hovorí len o troch bodoch, ktoré by mali podnikateľom pomôcť.“ Má ísť o konsolidáciu verejných financií pod tri percentá HDP do roku 2012, zjednotenie výberu daní a odvodov a mikropôžičky pre malých a stredných podnikateľov. Naopak, podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Pavla Kárásza ide o politikárčenie. "V záujme všetkých strán okrem komunistov predsa je vytvárať priaznivé podmienky na podnikanie.“
Ostatné zamestnávateľské zväzy štúdiu komentovať nechceli. Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka budú spolupracovať s každým, kto bude chcieť podnikateľské prostredie zlepšiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:31