StoryEditor

Internet či kreditka vám ušetria desiatky eur

20.01.2010, 23:00
Posielali ste už niekedy peniaze známym do zahraničných bánk či platili za tovar na účty spoločností mimo Slovenska? Za takéto služby sa platí, mnohokrát poplatky dosahujú až desiatky percent z posielanej sumy.

 Z nevedomosti pritom platíme často oveľa viac než je nevyhnutné. Existuje niekoľko možností, ktoré máme k dispozícii a správnym výberom či rozumným kombinovaním môžeme výrazne ušetriť.

Lacnejšie Francúzsko
Povedzme, že posielate peniaze do zahraničia napríklad dieťaťu, ktoré tam študuje. Rozhodnúť sa môžete pre klasický bankový prevod, alebo môžete použiť takzvanú internetovú peňaženku, možnosťou je tiež zaslanie peňazí cez služby pošty či cez firmy špecializujúce sa práve na takúto službu.

Najtradičnejším spôsobom je bankový prevod. Tu sa ukazuje výhoda prijatia eura. Do krajín eurozóny, ktorých menou je tiež euro, platíme rovnaké poplatky ako pri prevodoch doma. Tie sa v rámci eurozóny pohybujú na úrovni niekoľko desiatok centov, no mimo nej narastajú často vyše desať eur. Posielanie peňazí napríklad do Francúzska či Nemecka vás tak môže paradoxne vyjsť lacnejšie než do susedného Česka.

Ak chcete pri prevodoch ušetriť, určite ich nerealizujte na pobočkách bánk. "Ak rodičia posielajú svojmu dieťaťu peniaze do zahraničia, či už v eurozóne, alebo mimo nej, odporúčame im využívať elektronické bankovníctvo,“ povedal vedúci oddelenia platieb a elektronického bankovníctva Slovenskej sporiteľne Michal Grajcar. Kým pri prevode v eurozóne cez internet banking zaplatíte na poplatkoch maximálne 15 centov, na pobočke je to až 85 centov. Ak posielate povedzme 200 eur do USA, cez internet zaplatíte do desať, no cez pobočku až do 18 eur.

Zásady bezpečnosti platieb cez internet

  • používajte len počítače, ktorým dôverujete, určite nepoužívajte verejne dostupné zariadenia, ako sú napríklad počítače v internetových kaviarňach
  • tovar a služby objednávajte len u renomovaných obchodníkov
  • pred poskytnutím údajov o svojej karte sa vždy presvedčte, že sú prenášané bezpečnou cestou – internetové stránky, používajúce tento bezpečnostný prvok, by mali byť označené „https“ („s“ na konci)
  • pred objednaním tovaru alebo služby si nezabudnite pozorne prečítať kompletné obchodné podmienky, informácie o pravidelných poplatkoch a poznamenajte si e-mailovú adresu obchodníka pre prípad stornovania predplatného
  • zachovávajte diskrétnosť pri poskytovaní údajov o karte a poskytnite ich, len ak ste sa rozhodli transakciu urobiť
  • vyžiadajte si od obchodníka potvrdenie objednávky a uchovajte si ho pre svoju evidenciu, poslúži vám v prípade, ak budete chcieť vrátiť alebo vymeniť tovar
  • potvrdenie objednávky by malo obsahovať URL (internetovú adresu obchodníka) alebo e-mailové potvrdenie s uvedením množstva a ceny objednaného tovaru.
Zdroj: VÚB

Iná mena, iná suma
Špecifickým prípadom sú krajiny, ktoré síce patria do Európskeho hospodárskeho spoločenstva, no eurom neplatia, ako napríklad naši susedia Česko, Maďarsko či Poľsko. Často sa tu dajú využívať rôzne bonusy alebo zvýhodnenia. Vyplatí sa mať v cudzine rovnakú banku ako na Slovensku, prípadne členskú banku rovnakej skupiny.

Výšku poplatkov vysvetľuje na príklade Česka hovorkyňa Unicredit bank Zuzana Dudáková. "Ak by bola platba realizovaná v mene euro a spĺňala by podmienky europlatby, spoplatňovala by sa ako v rámci eurozóny sumou 12 centov.“ Poplatky za prijatie a zmenu z eur na koruny by si zaúčtovala česká banka podľa svojho sadzobníka. "V opačnom prípade, ak je platba realizovaná v korunách alebo nespĺňa podmienky europlatby, spoplatňuje sa prevod cez internet sumou 4,98 eura,“ povedala. K výslednej sume samotného prevodu treba vždy pripočítať položky, ktoré si účtuje zahraničná banka.

Dobíjanie účtu
Od februára bude možnosť posielať peniaze na zahraničný účet za poplatok štyri eurá cez pobočky Slovenskej pošty vďaka službe Eurogiro. To je suma, ktorú zaplatí odosielateľ. "Príjemcovi strhne jeho banka poplatky, ktorých výšku nevieme určiť,“ povedal hovorca Slovenskej pošty Juraj Danielis.

V prípade, že vlastníte v zahraničí, napríklad Maďarsku dom a potrebujete platiť pravidelné poplatky ako dane či energie, máte rovnakú možnosť ako pri posielaní peňazí - prevod. Aj poplatky sú identické. Zádrh však môže byť v kurzových rozdieloch a tom, že suma úradom a energetickým spoločnostiam musí byť presná. Najschodnejším riešením sa preto javí založenie účtu v maďarskej banke, z neho si nastaviť platby vo forintoch a pravidelne si ho istou sumou "dobíjať“.

Internetové nákupy
S cezhraničnou platbou sa tiež stretávame napríklad pri kúpe tovaru či leteniek na internete. Nakupovať môžete opäť prevodom, banky však odporúčajú pri kúpe platiť kreditnými kartami. Platby kartami bývajú takmer vždy bez poplatkov. "Pri platbe kreditnými kartami klientom neúčtujeme žiadne poplatky, v praxi sme sa však stretli s tým, že niektorí obchodníci či letecké spoločnosti klientom zaúčtujú niečo ako poplatok za spôsob platby kartou,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Gandel. Na to však mal obchodník upozorniť na svojej stránke. "Kvôli riziku zneužitia by mali držitelia kariet pri platbách vždy dodržiavať zásady bezpečnosti používania kariet.“

Prečítajte si aj:
Odrádza hlavne nevedomosť. Zbytočne

Zaujímavou možnosťou, ako posielať peniaze do zahraničia, a najmä nakupovať cez internet, sú takzvané internetové peňaženky. Medzi najznámejšie patrí napríklad Moneybrookers či Paypal, ktorého vlastníkom je spoločnosť eBay.

Každý štvrtý považuje platobné karty za nebezpečné

Najlacnejšou formou nakupovania na internete je kreditná karta. Jeden zo štyroch Slovákov však nepovažuje platbu týmto spôsobom za bezpečnú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý začiatkom januára robila spoločnosť CRM centrum na vzorke 256 respondentov. Z celkového počtu len 30 zúčastnených nevlastní žiadnu kartu a nikdy v živote ju nepoužili len dvaja ľudia.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:21