StoryEditor

Fico: DSS-ky idú proti peniazom sporiteľov (video)

07.10.2009, 14:14
Autor:
ČTKČTK
Dôchodkové správcovské spoločnosti budú musieť zhodnocovať peniaze sporiteľov na budúce penzie najmenej tempom, ktoré bude porovnateľné s rastom dôchodkov vyplácaných štátom (na snímke premiér Robert Fico s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Vierou Tomanovou).

Novinárom to dnes po rokovaní vlády povedal premiér Robert Fico.

Návrh na zmenu pravidiel, podľa ktorých podnikajú správcovia penzií, má v najbližších týždňoch vypracovať ministerstvo financií. "Budú mať dôchodkové správcovské spoločnosti konečne takú úlohu, na ktorú boli predchádzajúcou Dzurindovou vládou aj vytvorené," vyhlásil Fico.

DSS-ky vraj zaujímajú len ich zisky
Zároveň DSS vyčítal slabé zhodnocovanie úspor klientov. "Dlhodobo idú (DSS) proti peniazom sporiteľov a nič iné ich nezaujíma, iba vlastné zisky," tvrdil premiér. Ficova vláda už skôr sprísnila podmienky podnikania pre DSS, ktoré napríklad musia z vlastných zdrojov kryť prípadné straty z investovania peňazí klientov. Správcovia penzií preto stiahli peniaze uložené v akciách, ktoré so sebou nesú vyššie riziko, a presmerovali ich do bezpečnejších, ale menej výnosných aktív.

VIDEO: Fico chce od DSS zhodnocovanie úspor na úrovni 1. piliera


 

V DSS-kách je 1,5 milióna Slovákov
Na súkromné účty v DSS si odkladá časť povinných odvodov na starobný dôchodok asi 1,5 milióna Slovákov. Zvyšok plynie na účty verejnoprávnej Sociálnej poisťovne, ktorá okrem iného vypláca penzie a ďalšie sociálne dávky. Dôchodkovú reformu presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, súčasný kabinet nastavenie systému kritizoval a presadil v ňom viaceré zmeny.

01 - Modified: 2003-08-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonomika Izraela stále v recesii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:14