StoryEditor

Miklošove ,,rodinné" úvery banky nechápu

20.02.2011, 23:00

Pomoc rodinám s deťmi v podobe zníženia splátok hypoték je ohrozená. Viaceré banky chcú totiž túto myšlienku ministerstva financií obmedziť na prvých 5 rokov splácania úveru, teda prevažne na mladé rodiny. Rezort financií však prisľúbil, že túto možnosť ponúkne všetkým dlžníkom, teda aj pre tým, ktorí by si chceli znížiť splátku napríklad v desiatom roku od podpisu úverovej zmluvy. Problém je v ministerskom zákone, ktorý je podľa právnikov zmätočný a banky si ho vykladajú po svojom. "Je to nejednoznačne napísané,“ hovorí právnik Viliam Karas z advokátskej kancelárie Maple & Fish. Banky a úradníci sa zhodujú len v tom, že splátky sa dajú znížiť na dva roky a zvyšok klient doplatí neskôr. Program podpory rodín má fungovať od 1. apríla.                                                 

Nejasný zákon
Banky už svoj nesprávny výklad zákona začali zapracúvať do svojich zmluvných podmienok. "O možnosť odkladu splátok istiny alebo zníženia splátok anuity (suma, ktorá zahŕňa istinu aj úrok, pozn. HN) musí klient banku požiadať počas piatich rokov od poskytnutia hypotekárneho úveru,“ tvrdí hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Rovnako zneli aj odpovede ďalších dvoch veľkých bánk. A to napriek tomu, že ministerstvo im svoju predstavu vysvetlilo.

"Aj po skončení tohto obdobia bude mať mladý poberateľ hypotekárneho úveru počas trvania úverového vzťahu možnosť dvojročného odkladu splácania istiny alebo zníženia mesačnej anuitnej splátky hypotekárneho úveru pri prvom a pri každom ďalšom narodení dieťaťa,“ povedal hovorca rezortu financií Martin Jaroš. Ten tvrdí, že banky nakoniec budú musieť spraviť to, čo im rezort v zákone nariadil.
Na stranu rezortu Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) sa priklonila Slovenská banková asociácia aj niektorí právnici. "Osobne sa stotožňujem s výkladom ministerstva financií,“ poznamenal Roman Gašparík z advokátskej kancelárie bnt.

Banky však zatiaľ napriek tomu trvajú na svojom. Podporu právnikov majú minimálne v tom, že legislatíva rezortu financií nie je jednoznačná. "Odporučil by som zákon prerobiť,“ podotkol Karas.

Ako Počiatkov balíček?
Podpora rodín v réžii rezortu financií má pre klientov aj nevýhody. Ak klienti využijú možnosť polovičných splátok, alebo budú platiť iba úroky, hypotéka sa im predraží o tisícky eur. Zaplatia totiž viac na úrokoch.

Po dvojročných "prázdninách“ okrem toho rodičom platby banke stúpnu. V niektorých prípadoch môže ísť podľa prepočtov bankovej asociácie aj o vyše stopercentné zvýšenie.

"Je potrebné premyslieť si, či takto zvýšené splátky rozpočet klienta utiahne,“ odporúča hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.
Poslanci koalície, ktorí v parlamente zdvihli ruku za túto zmenu, priznávajú, že ľudia zrejme nebudú využívať túto možnosť masovo. "No napriek tomu si myslím, že ju využije viac klientov ako základný bankový produkt,“ povedal poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý o balíku služieb, ktorý bankám nariadil exminister financií Ján Počiatek. Za pol roka ho využilo len päť ľudí.

Podľa poslanca SaS Jozefa Kollára môže klientom odklad alebo zníženie splátok pomôcť v čase náporu na ich rodinné rozpočty. "Vidím to ako možnosť pre klienta. Ak sa tak rozhodne, je to jeho slobodné rozhodnutie.“ Tiež však dodáva, že predtým, ako po tejto možnosti mladí rodičia siahnu, mali by zvážiť, či budú ochotní za hypotéku celkovo zaplatiť viac v budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:55