StoryEditor

Heger vo veľkom rozhovore pre HN: S Matovičom pri Kolíkovej nesúhlasím. Môj celý obraz o ňom je však iný

Reforma daní a odvodov bude predstavená čoskoro, hovorí premiér Eduard Heger. Jej súčasťou podľa neho nebude rovná daň ani koniec dane z dividend.

Hospodárske noviny majú po vyše roku od volieb prvýkrát rozhovor s premiérom. Aké sú vaše politické ambície?
Ja som konzistentný. Chceme urobiť zo Slovenska úspešný príbeh, chceme nadviazať na to, čo sa už raz udialo v minulosti. Máme na to všetky predpoklady. Moderná úspešná krajina, ktorá je politicky a ekonomicky vyspelá. Preto hovorím tak často o inováciách a zobral som si plán obnovy pod Úrad vlády. Ako ďalšiu dôležitú oblasť vidím vzdelávanie. Potrebujeme reštart Slovenska, a preto plán obnovy prichádza v najvhodnejšom čase.

Mal som na mysli skôr vaše politické ambície. Kedy vám prvýkrát napadlo, že budete premiér?
Počas politickej krízy, keď sa to lámalo. V televíznej relácii som vo štvrtok povedal, že ak táto otázka bude na stole, postavím sa k nej čelom, a v nedeľu to už bolo.

Vaše ambície však súvisia s výtlakom OĽaNO. Vo voľbách ste sa presadili ako najsilnejšia protikorupčná strana, prečo vám to už neprináša toľko bodov?
Pandémia je taká silná téma, ktorá prehluší všetky iné. Začala sa tiež očista, a čím poukazuje na vyššie a vyššie poschodia štátu, tým väčšiu hystériu a rozruch okolo toho začala robiť opozícia. Ale my sme nezabudli. Rozviazali sme polícii ruky a očista má aj svoje nepekné stránky.

Aké?
Robert Fico nazve svojich nominantov kriminálnikmi a udavačmi. Pritom sú to ľudia, ktorí dostali v jeho vláde výsostné miesta, a nazýva ich takto len preto, lebo vypovedajú na ďalších nominantov.

Jeden z kajúcnikov je aj Ľudovít Makó. Stretli ste sa s ním ako premiér?

Nie.

Predtým?
Asi dvakrát v čase, keď som bol na ministerstve financií a on na Finančnej správe.

Je kľúčovou postavou, ktorá pomenovala ďalších aktérov v rôznych kauzách?
To vám neviem povedať. Ja do spisov nevidím. Pre mňa je dôležité, aby si orgány činné v trestnom konaní robili svoju prácu zodpovedne a čestne. Sme teraz v prípravných konaniach, keď sa spisy chystajú na obžalobu, a teda verejnosť nevidí dostatočne, čo sa deje. Ale keď prídu veci na súd, dostaneme viac odpovedí. Ľudia, ktorí to vyšetrujú, sú skúsení. Vyšetrovali takáčovcov, piťovcov a rôzne veľké kriminálne skupiny.

Firma Lama spájaná s Makóom dostala aktuálne multimiliónový kontrakt na stráženie na Slovenskej pošte, predtým jej súčasné vedenie diaľničiarov dalo strážiť tunel Višňové. Nevyvoláva to vo vás otázniky?
Prirodzene vyvoláva. My však potrebujeme nastaviť systém spravodlivosti. To súčasne znamená, že nemôže byť nikto odstavený od verejných zákaziek len na základe údajných kontaktov a bez toho, aby sme poznali, o aké kontakty ide a ich prípadný negatívny dopad na verejné obstarávanie. Na pošte navyše išlo o zákazku na základe elektronickej aukcie a podľa samotnej pošty vyhrala najnižšia cena. Minister dopravy Andrej Doležal už však avizuje ochotu diskutovať o úprave zákona o verejnom obstarávaní tak, aby doňho boli zakomponované aj princípy etiky, morálky a bezúhonnosti.

U diaľničiarov sa však predlžovali zmluvy po pochybných tendroch z čias predchádzajúcej vlády.
Aj ja som mal na stole zmluvy na podpis z čias predchádzajúcich vlád a tu som povedal, moment, toto treba preskúmať. Myslím si, že aj ďalší ministri takto konali a viaceré kontrakty sa nepodpísali.

Je to mesiac od stretnutia najvyšších ústavných činiteľov v SIS, ktoré ste iniciovali. Trváte na tom, že ste neriešili živé kauzy?
Neriešili. Myslím si, že stretnutie splnilo svoj účel. Boli sme na štátnej pôjde, čo je kontrast s minulou vládou, kde sa funkcionári stretávali s oligarchami po hoteloch. A po druhé, stretli sme sa všetci prijímateli...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:12