StoryEditor

Tržby ovplyvňuje úroveň služieb i sivá ekonomika

30.06.2004, 00:00
Medziročný pokles počtu hostí i tržieb, ktoré zaznamenali ubytovacie zariadenia na Slovensku počas prvých troch mesiacov tohto roku, bude zrejme pokračovať aj v letnej sezóne. Hotelieri z Vysokých Tatier predpokladajú, že ich služby počas leta využije asi o 10 percent menej hostí ako v rovnakom období minulého roka. Riaditeľ hotela Patria Jozef Bendžala si však myslí, že v prípade priaznivého počasia by tatranské ubytovacie zariadenia mohli byť obsadené aspoň tak ako vlani.
Podľa prezidentky Zväzu hotelov a reštaurácií Zuzany Šedivej sa dá len veľmi ťažko odhadovať úspešnosť letnej sezóny, zatiaľ je predaj ubytovacích kapacít v priemere dosť slabý. "Posilnila sa koruna, tým pádom sú pobyty u nás pre časť hostí najmä z okolitých krajín cenovo nevýhodnejšie," hovorí Šedivá. Pod slabší predaj sa podpisuje nárast cien spôsobený úpravou sadzby DPH, ale aj úroveň služieb, ktorá cenám nie vždy zodpovedá. Tento rok musia domáci poskytovatelia ubytovania čeliť aj cenovo výhodnej konkurencii zájazdov do zahraničia. Mnohé prímorské štáty finančne podporujú podnikateľov, čo umožňuje znížiť ceny zájazdov. "Klienti necestujú za hotelom, ale za morom a atmosférou, ktorú pobyt pri mori sprevádza," vraví Šedivá. Pri ponuke zájazdov do Egypta či Chorvátska za niekoľko tisíc korún sa len malá časť turistov rozhodne pre pobyt za porovnateľnú cenu na Slovensku. Podľa Bendžalu je pre turistov dôležitým faktorom vzdialenosť, a napríklad hory sú pre nich zaujímavé len vtedy, ak za nimi nemusia cestovať viac ako 300 či 400 kilometrov.
Generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Roman Žatko tvrdí, že pokles návštevnosti slovenských ubytovacích zariadení počas prvých troch mesiacov roku ovplyvnilo okrem posilnenia slovenskej koruny oproti poľskému zlotému aj radikálne oteplenie na horách, zvýšenie cien lyžiarskych lístkov a ubytovania o 15 - 20 percent. "Turistov z Poľska, ktorí tvorili v predchádzajúcich rokoch po návštevníkoch z Česka druhú najpočetnejšiu skupinu hostí, odrádza aj používanie dvojitých, prípadne trojitých cien v niektorých ubytovacích zariadeniach či múzeách," vraví Žatko. Šedivá však označuje používanie dvojitých cien za veľmi okrajových jav. "Používajú ich tí, ktorí by nemali hostí tak či tak," uvádza. Dopĺňa, že tento jav nemá veľký dosah na výsledky cestovného ruchu, pretože väčšinu tržieb robia veľkí podnikatelia a tí vedia, že dve cenové úrovne sú im nanič. Pod nižšie tržby ubytovacích zariadení sa však ešte stále podpisuje aj šedá ekonomika. Aj keď neexistuje oficiálna štatistika možných únikov peňazí z oblasti cestovného ruchu, Šedivá odhaduje, že čísla o reálnych tržbách by mohli byť minimálne o 10 percent vyššie, keby sa odstránila.

Skracuje sa aj dĺžka pobytu
Pre rozvoj turizmu je alarmujúci fakt, že sa počas prvého štvrťroka znížila priemerná dĺžka pobytu návštevníka v ubytovacom zariadení. Znamená to totiž, že regióny nie vždy dokážu návštevníkom ponúknuť atraktívny program, ktorý by ich v lokalite udržali čo najdlhší čas. "Turista dnes očakáva nielen pasívny pobyt na konkrétnom mieste, ale aj ponuku sezónnych i celoročných aktivít na vyplnenie voľného času. Od toho sa odvíja dĺžka pobytu návštevníka aj jeho spokojnosť," tvrdí Žatko. Práve tento problém by podľa neho mal riešiť kooperačný, destinačný manažment, do ktorého by sa, tak ako v okolitých krajinách, mali zapojiť poskytovatelia služieb v turizme, ale aj predstavitelia miest a obcí. Podľa Šedivej si už miestni podnikatelia uvedomujú, že treba spolupracovať a aktivizovať sa začínajú aj samosprávy.

Cestovný ruch v SR v prvom štvrťroku 2004
  1.štvrťrok 2004 Index 1.štvrťrok 2004/2003
Tržby za ubytovanie návštevníkov spolu (v mil. Sk) 1 319 99,6
Tržby za ubytovanie zahraničných návštevníkov (mil. Sk) 845 105,3
Počet návštevníkov spolu 666 000 96,4
Počet zahraničných návštevníkov 274 000 99,4
Zdroj Štatistický úrad SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:04