StoryEditor

Naftu natankujeme lacnejšie, benzín ostáva drahý

17.01.2010, 23:00

Najmä motoristi by mali v tomto roku pocítiť zníženie spotrebnej dane na naftu. Ak sa totiž toto zníženie premietne v plnej miere aj do cien nafty, mala by zlacnieť približne o desať percent.

Spotrebné dane, spolu s DPH, klesnú podľa Tomáša Novotného z portálu natankuj.sk o 10,7 centa za liter. "Väčšina čerpacích staníc pôjde dolu o takú sumu, možno 10,5 centa za liter." Veľké siete dajú podľa neho dole asi celú sumu. "Malí predajcovia, ktorí nie sú zaradení do sietí ako Slovnaft, OMV, Shell, Jurki a podobne, asi využijú možnosť, keďže majú dosť nízke marže a trošku si ich upravia na úkor spotrebnej dane. No takýchto bude málo," povedal.

K ďalšiemu zníženiu by podľa Novotného mohlo dôjsť ešte po skončení zimnej vykurovacej sezóny, na jeseň by zas mohla stúpnuť. "Môže dokonca nastať situácia, že by sa nafta dostala aj pod úroveň historického minima. Ale všetko to závisí aj od toho, či niekto príde s nejakou informáciou, či sa neobjaví nejaký hurikán a podobne," vysvetľuje.

Naopak, benzín by klesnúť nemal a skôr je náchylný na mierny rast. "Ak by cena ropy stúpla povedzme na 90 dolárov za barel (159 litrov), tak by cena benzínu narástla odhadom o tri -- štyri centy. Nafta by aj v tom prípade bola na nižšej úrovni ako je momentálne."

Cenu nafty a benzínu však okrem spotrebnej dane ovplyvňuje najmä cena ropy a dôsledky stále pretrvávajúcej ekonomickej krízy. "Podľa nášho názoru by sa cena ropy mala udržať na vysokých úrovniach. Neprekvapilo by nás ani mierne zhodnotenie na úroveň 90 dolárov za barel," povedal Boris Tomčiak zo spoločnosti Coloseum. Podľa neho by tomu malo napomáhať najmä priaznivé globálne ekonomické oživenie. "Predpokladá sa, že spotreba ropy obnoví trend z predkrízových rokov a opäť sa začne zvyšovať." Ťahúňom rastu dopytu po tejto komodite budú podľa Tomčiaka predovšetkým rozvíjajúce sa krajiny na čele s Čínou. "Produkcia ropy je však momentálne dostatočná, keďže OPEC má vysoké rezervné kapacity. Výraznejší rast ceny je preto nepravdepodobný," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:31