StoryEditor

Mihál chce zobrať odborom biznis s dôchodcami

04.11.2010, 23:00
Slovenské odbory by už onedlho mali prísť o biznis so štátom za 600-tisíc eur ročne. Za tieto peniaze sa doteraz rekreovalo v sieti hotelov Sorea, s ktorou majú uzavreté odbory zmluvu, tisíce dôchodcov.

Minister práce Jozef Mihál však chce do biznisu so štátom dotovanými rekreačnými poukazmi pustiť konkurenciu.

Konfederácia odborových zväzov tak príde o svoj súčasný monopol a poskytovatelia pobytov sa budú vyberať na základe verejnej súťaže.

"Cieľom je vytvoriť konkurenčný tlak a dosiahnuť znižovanie cien tak, aby sa k zvýhodneným rekreáciám dostalo viac dôchodcov ako doteraz,“ vysvetľuje Andrea Devánová z rezortu práce.

Odborári však význam tohto opatrenia spochybňujú. "Výberové konania sa predsa robili aj doteraz, podmienky dokázala splniť vždy iba Sorea,“ tvrdí viceprezidentka KOZ Daniela Žuffová. Doterajšiu podmienku minimálneho počtu lôžok 5-tisíc chce teraz ministerstvo znížiť na polovicu.
Pokračovanie na strane

"Záujemca bude musieť zabezpečiť aj kontrolný mechanizmus na zisťovanie, či dôchodca ešte dotáciu v danom roku nevyužil. To môže byť pre niektorých prevádzkovateľov problém,“ reaguje Žuffová.

Odlev seniorov do konkurenčných hotelov neočakáva ani prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Jozef Bendžala. "Niektoré zariadenia síce už v minulosti avizovali, že by mali o poskytovanie takýchto služieb záujem, dôchodcovia si však nuž zvykli na rekreačné pobyty v Nízkych a vo Vysokých Tatrách. A Sorea má navyše na poskytovanie týchto služieb najlepšie podmienky,“ myslí si.

Aj pre invalidov
Okrem verejnej súťaže sa má zmeniť výška samotnej dotácie, a to zo 70 na 50 eur na jedného dôchodcu a rok. Približne 600-tisícový balík v rozpočte tak bude môcť využiť približne až 12-tisíc dôchodcov namiesto doterajších 8 500. "Vnímame pozitívne, že k výhodným rekreačným pobytom sa bude môcť dostať väčší počet dôchodcov,“ hovorí podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián.

Žiadateľom o dotáciu na rekreáciu môže byť občan, ktorý poberá plný starobný alebo plný výsluhový dôchodok a nie je zamestnancom, ani samostatne zárobkovo činnou osobou. Rovnako môžu o príspevok žiadať invalidní dôchodcovia s percentuálnym zdravotným postihnutím v rozpätí 71 až sto percent. Platí tiež obmedzenie, že dotáciu na rekreáciu môže dôchodca využiť iba raz ročne. Ondrej Lehocký

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:08