StoryEditor

Miklošov tenší euroval narazil na Nemcov

15.03.2011, 16:35
Záchrana eura. Slováci s požiadavkou za zníženie podielu v eurovale zatiaľ neuspeli.

Slováci by nemali dostať žiadne nové ústupky v eurovale, ktorý má zachraňovať zadlžené krajiny eurozóny. Požiadavky ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) totiž v pondelok na rokovaní v Bruseli narazili na Nemcov aj Francúzov. Tým sa nezdá Miklošov návrh, aby Slovensko v rámci eurovalu ručilo za problémové štáty nižšou sumou. „Zmena kľúča by hneď vyvolala ďalšie ohlasy na zmenu od ostatných krajín, a tým predĺžila rokovania. Ako už bolo povedané, ešte sa nerozhodlo,“ povedal pre HN Bertrand Benoit z nemeckého ministerstva financií.

Menej povinností pre Slovákov
Ten potvrdil, že o Miklošovom návrhu „sa diskutuje“. Ide o zriadenie nového takzvaného trvalého eurovalu, ktorý by mal v roku 2014 nahradiť existujúci fond. Cieľom je zvýšenie sumy, ktorá bude k dispozícii v prípade, ak niektorá krajina bude potrebovať pôžičku na vykrytie svojich záväzkov.

Mikloš žiada, aby sa podiel Slovenska v novom záchrannom fonde, v ktorom má byť k dispozícii 500 miliárd eur, znížil. Príspevok jednotlivých krajín má podľa neho menej závisieť od počtu obyvateľov a viac od výkonnosti ekonomiky či sily finančného sektora. To by znamenalo, že všetky chudobnejšie štáty by v novom eurovale ručili nižšími sumami. „Je to rozdelené na dva tábory – všetky nové členské krajiny podporujú zmenu kľúča – zo starých sa niektoré k návrhu vyjadrovali, iné nie. Tie, ktoré sa vyjadrili, podporujú starý kľúč,“ dodal minister Ivan Mikloš.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:16