StoryEditor

Jahnátek je spokojný so schválenými cenami energií

31.12.2009, 14:36
Autor:
SITASITA

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) je spokojné so schválenými cenami energií na budúci rok. "My plne akceptujeme rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, je to jeho suverénne právo. My sme si po zmene regulačného zákona v roku 2006 vytvorili vlastné analytické oddelenie na ministerstve hospodárstva. Môžem potvrdiť, že regulačný úrad rozhodol vcelku dobre vzhľadom na to, že tie analýzy vychádzali nám podobne. Tie ceny sú trošku vyššie než vychádzali našim pracovníkom, ale to sú len desatiny percentá, takže nie sú tam nejaké zásadné rozdiely," povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Minister zdôraznil, že budúcoročná cena elektrickej energie by mohla byť nižšia, keby do koncových cien elektriny nepriaznivo nezasahovala povinnosť podieľať sa na podpore výroby elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. "Čo sa týka elektriny tak tam mohla byť o dve percentá nižšia cena. Všetky distribučky by dali o dve percentá vyššie zníženie ceny, ale parlamentom schválený zákon o obnoviteľných zdrojoch, ktorý ešte posilnil pozíciu obnoviteľných zdrojov oproti návrhu, ktoré dávalo ministerstvo hospodárstva, spôsobil zvýšený nárok na výkupné ceny z obnoviteľných zdrojov. Bohužiaľ vznikla medzera približne 50 mil. eur, ktoré bolo treba zakalkulovať do výkonov obnoviteľných zdrojov elektriny. Tieto musí zaplatiť konečný spotrebiteľ," konštatoval Jahnátek.

Domácnosti zaplatia v roku 2010 za energie menej. Ako informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO), cena za dodávku elektrickej energie klesne od začiatku roka 2010 v priemere o 2,87 % a cena zemného plynu v priemere o 5,13 %. Pri cene za teplo predpokladá regulačný úrad pokles v priemere o 4 %. Na rovnakej úrovni ako v tomto roku zostanú ceny za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody.

Činnosť regulačného úradu pri schvaľovaní cien energií môže rezort hospodárstva a Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) kontrolovať na základe novely zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorú Národná rada SR schválila pred vyše dvoma rokmi. Na základe tejto novely ÚRSO najprv návrh ceny predložený regulovaným subjektom posúdi. Posúdený návrh ceny úrad predloží rezortom hospodárstva a životného prostredia na vyjadrenie spolu s potrebnými podkladmi na výpočet ceny. Ak je vyjadrenie ministerstiev záporné a úrad návrh ceny schváli, uverejní regulačný úrad spolu s cenovým rozhodnutím aj vyjadrenie ministerstiev spolu s odôvodnením. V konečnej fáze však určuje cenu regulačný úrad. Podľa ministerstva hospodárstva vďaka zavedeniu kontroly sa mal regulačný úrad dostať pod verejnú kontrolu. Opoziční poslanci kritizovali zavedenie takejto kontroly zo strany ministerstiev. Podľa nich sa tak obmedzila nezávislosť regulačného úradu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:24