StoryEditor

Jakubek pre HN: Potrebujeme voľnejší Zákonník práce

13.02.2011, 23:00

Verí, že príbeh eura bude mať happy end, kým sa k nemu však dostaneme, bude to ešte tvrdé. Pre zahraničie sme čoraz drahší, a ak nebudeme na sebe pracovať, susedia nás predbehnú, hovorí Stan Jakubek.

Čo čaká slovenskú ekonomiku tento rok? Vyjdeme z krízy ako víťazi alebo porazení?
Vyjdeme z krízy silní. V regióne je silný konkurenčný boj o zahraničné investície a niektoré krajiny môžu ponúknuť nižšie náklady ako Slovensko. Určitú atraktivitu oproti predkrízovému obdobiu sme v očiach zahraničných investorov stratili, lebo životný štandard rastie. Na druhej strane sa výsledky hospodárstva zlepšujú. Automobilový priemysel silnie. Bolo to zjavné už pred časom, spotrebiteľské správanie je jasné. Ľudia sa môžu rozhodnúť, že si ponechajú svoje trojročné auto, ale keď už má päť či šesť rokov, potrebujú ho vymeniť.

Slovensko podľa medzinárodných rebríčkov výrazne kleslo v atraktivite pre investorov. Prečo?
Pomaly sa stávame rozvinutou ekonomikou. Má to, samozrejme, svoje výhody, ale pre exportne orientovanú ekonomiku to má aj negatíva. Dnes súperíme o investície s krajinami, ako je Rumunsko, Ukrajina, ale napríklad i Vietnam, ktoré vedia ponúknuť nižšie náklady. Tieto krajiny sa stávajú čím ďalej konkurencieschopnejšími. Keď Slovensko nebude ponúkať čoraz lepšie podmienky, ostatní ho môžu dobehnúť i predbehnúť. Preto je úlohou vlády aj biznisu stále sa snažiť dosahovať lepšie výsledky vo vytváraní atraktívneho prostredia.

Sú opatrenia vlády na ozdravenie verejných financií dostatočné?
Verím, že sa bude dariť hospodárstvu zostať v rovnováhe. Je otázne, ako sa vláde darí procesy udržať pod kontrolou. Každý projekt môže dopadnúť úplne ináč, ako sa plánovalo, ak sa ho nepodarí ustrážiť až do konca.

Ako podľa vás dopadne príbeh eura? Bude mať happy end?
To závisí od toho, čo si predstavujete pod dobrým koncom (smiech). Pokiaľ interná regulácia bude nútiť krajiny niesť zodpovednosť za ich problémy, nemyslím si, že by prišlo k zrušeniu eura. Spoločný trh robí všetkých členov silnejších ako osamote. Preto si myslím, že môžeme očakávať šťastný koniec, aj keď, samozrejme, bude ešte veľa problémov a tvrdých diskusií. Ľudia a štáty sa však musia naučiť niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Na Slovensku bude pravdepodobne najväčšou zmenou tohto roka novela Zákonníka práce. Čo od nej očakávate?
Myslím si, že bude pozitívom. Dôležitá je rovnováha -- v hospodárstve potrebujete mať určitú ochranu zamestnancov, ale aj flexibilitu. Ak je ochrany príliš, znamená to najmä v časoch vyššej nezamestnanosti menej príležitostí na prácu. Firmy potrebujú určitú motiváciu, aby zamestnávanie nových, pre nich neznámych pracovníkov neznamenalo prílišné záväzky.

Ako sa hospodársky rast prejavuje na raste vášho biznisu tu na Slovensku?
Objem nášho biznisu kopíruje vývoj hospodárstva s asi polročným oneskorením. Dôsledky krízy sme tak pocítili až o pár mesiacov a, naopak, aj oživenie sa prejaví s určitým posunom. Aj keď sa im znova začína dariť, firmy sa nevracajú hneď k svojim predkrízovým návykom pokiaľ ide o spoluprácu s konzultačnými spoločnosťami. Ale keď sa ekonomika bude vyvíjať dobre, samozrejme to bude pozitívne aj pre nás.

Darí sa vám oslovovať aj slovenských podnikateľov alebo sú vašimi klientmi najmä medzinárodné spoločnosti?
Samozrejme, väčšinu našej klientely tvoria medzinárodné koncerny, a tak to bude asi aj v budúcnosti. Napriek tomu čoraz väčšiu časť predstavujú aj firmy so slovenským kapitálom. Budujeme s nimi vzťahy aj prostredníctvom vyhlasovania najúspešnejších podnikateľov roka, s mnohými sme neskôr začali spolupracovať. Myslím si, že toto je najzaujímavejšia časť nášho biznisu na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:32