StoryEditor

"Rýchle" peniaze môžu bolieť

29.10.2009, 23:00

Peniaze do niekoľkých hodín ponúka na trhu viacero nebankových subjektov. So žiadosťou o pôžičku sa na ne obracajú najmä ľudia, ktorí neuspeli v banke. Dôvodom môže byť nízky príjem alebo vysoká minimálna suma, ktorú je banka ochotná požičať. "Rýchle peniaze“ lákajú najmä tým, že ich možno získať prakticky ihneď. Hoci v čase krízy to môže byť lákavá možnosť, nezabudnite, že čím ľahšie úver takto dostanete, tým viac ho v konečnom dôsledku preplatíte. Pred podpisom zmluvy sa zaujímajte aj o sankcie.

Ako rýchlu pôžičku zbytočne nepreplatiť

- využívajte ju iba v nevyhnutnom prípade, je drahá
- usilujte sa ju splatiť čo najskôr
- vyhnite sa meškaniu splátok
- splátky hraďte prevodom alebo osobne v pobočke
- včas nahláste zmenu zamestnania alebo bydliska

Klient preplatí aj dvojnásobok
Získať takúto pôžičku nie je pre väčšinu klientov problém. Nebankovky požadujú iba plnoletosť a preukázateľný pravidelný príjem. Po schválení úveru dostanete na účet alebo v hotovosti od sto približne do 1 500 eur. Koľko však spoločnosti vrátite, závisí od viacerých faktorov. Podľa manažéra pre styk s verejnosťou Provident Financial Michala Dytterta ich spoločnosť napríklad pri výpočte prihliada na to, či klient spláca úver sám, alebo prostredníctvom obchodného zástupcu. "Ak klient dostane úver na účet a spláca ho cez účet, alebo ho dostane v hotovosti a splatí ho v pobočke spoločnosti, suma pôžičky sa zvyšuje iba o úrok a administratívny poplatok. Ak však splátky vyberá obchodný zástupca priamo u klienta doma, suma sa zvýši aj o poplatky za tieto služby.“ V ich spoločnosti to podľa neho pri úvere 200 eur na 60 týždňov v prvom prípade znamená jeho preplatenie o 69 eur, v druhom prípade však až o 172 eur. Rýchlu pôžičku tak môžete preplatiť v priemere o tretinu až tri štvrtiny požičanej sumy. Spoločnosť Pohotovosť vám však rovnakú sumu na rok požičia až za zhruba dvojnásobok. Rovnako ako pri bankových úveroch, aj tu platí, čím vyššia požičaná suma a dlhšia lehota splatnosti, tým viac klient pôžičku preplatí.

Meškať sa neoplatí
Ak sa dostanete do omeškania so splácaním splátok úveru, komunikujte. Podľa PR manažéra Profi Credit Jána Mažgúta klientovi umožnia odklad splátok alebo úpravu splátkového kalendára. "Pokiaľ však klient na naše upozornenie nereaguje, sme nútení pristúpiť k poplatkom z omeškania. Ich výška je individuálna a závisí od výšky poskytnutého úveru.“ Pri kratších ako mesačných splátkach sa tak za meškanie splátky môže považovať oneskorenie aj o niekoľko dní. Podľa Dytterta z Providentu má ich spoločnosť nárok na pokutu za každý týždeň omeškania. "Klientovi, ktorý nezaplatí načas dohodnutú splátku, môžeme podľa zmluvy naúčtovať poplatok 8,30 eura.“

Do ešte väčších problémov sa môžete dostať, ak neuhradíte viac splátok za sebou. Spoločnosť Pohotovosť napríklad vtedy požaduje od dlžníka ďalšie poplatky za každý deň omeškania. Pokút však môže byť aj viac. Ak ste sa napríklad presťahovali a neoznámili jej zmenu adresy, prípadne nového zamestnávateľa, "bez zbytočného odkladu“, môže vás to stáť zhruba 33 eur.

Prečítajte si aj:
Poradňa

Mám nastúpiť do novej práce. Môj budúci zamestnávateľ sa ma pri pracovnom pohovore pýtal na to, či mám deti a či nie som tehotná. Má na to právo?
01 - Modified: 2003-08-24 20:43:24 - Feat.: 0 - Title: Agrotrade staval na vyspelej technike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:32