StoryEditor

Príspevok rodičom bude len jeden

09.07.2010, 00:00

Všetci rodičia na jednej lodi. Tak by to mohlo vyzerať po zmenách novej vlády Ivety Radičovej, ktoré bude mať na starosti nový minister práce a zároveň podpredseda SaS Jozef Mihál. Predvolebná priorita súčasného koaličného štvrolístka "rodina“ sa totiž dostala do téz, ktoré majú byť základom pre programové vyhlásenie vlády. Jedno z opatrení by malo byť jednotná výška rodičovského príspevku pre všetkých rodičov, a taktiež im umožniť popri poberaní príspevku opäť zarábať. Kabinet tak chce dať do pôvodného stavu zmeny vlády Roberta Fica. Kedy by sa pripravované opatrenia mohli stať realitou, zatiaľ nová koalícia nekonkretizovala.


Dva do jedného
"Nechceme, aby boli niektorí ľudia diskriminovaní. Jednak je to o rodičovskom príspevku, a jednak o slobode. Nemôžeme vytvárať niekoľko kategórii ľudí,“ povedala podpredsedníčka KDH Mária Sabolová. Predchádzajúca vládna garnitúra totiž schválila koncom minulého roka nový zákon o rodičovskom príspevku, ktorý rozdelil poberateľov na dve časti. Od začiatku tohto roka tak existujú dve sumy rodičovského príspevku. Na nižší príspevok vo výške 164,22 eura má nárok rodič, ktorý pred narodením dieťaťa nepracoval a zároveň neplatil 270 dní pred narodením svojho dieťaťa nemocenské poistenie. Rovnako ho poberajú rodičia, ktorých dieťa má dva roky a viac. Lepšie sú na tom mamy a otcovia, ktorí pred narodením svojho "malého“ pracovali a aj si platili spomínaný počet dní nemocenské poistenie. Tým totiž podľa zákona prislúcha 256 eur. Podľa Sabolovej by sa to malo čoskoro zmeniť. Či si nová vláda zvolí vyšší alebo nižší príspevok, nespresnila.

Podľa analytika však má zmysel "odmeňovať“ rodičov príspevkom podľa ich zásluh - teda či pracovali, alebo nie. "Prvok zásluhovosti má v tomto prípade logiku. Ten, kto platil odvody, dostáva viac ako ten, čo si ich neplatí,“ hovorí šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Peter Goliaš.

Budú môcť pracovať
Viac peňazí od štátu však prináša nevýhody. Rodičom, ktorí poberajú vyše 250 eur mesačne totiž nová legislatíva zakazuje pracovať. V praxi to znamená takmer žiadny dodatočný zdaniteľný príjem, príjem z podnikania či zo závislej činnosti. Zarábať si na dohodu je dovolené len v tom prípade, že matka alebo otec sa "nedohodli“ na práci na celý mesiac. Po novom by sa aj toto obmedzenie malo zrušiť. "Umožníme rodičom vykonávať zárobkovú činnosť,“ píše sa v koaličných tézach. Podľa Goliaša by ľudia mali mať možnosť pracovať s tým, že výška rodičovského príspevku by závisela od výšky príjmu. "Pokles by mal byť plynulý. Nie že mamička sa zamestná za minimálnu mzdu, a rodičovský príspevok jej hneď štát zoberie.“

Podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna si myslí, že ľudia s nadštandardnými príjmami by nemali dostávať rodinné prídavky. "Podľa môjho názoru by sa to malo rozlišovať.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:09